Secondhand ökar - ensamstående föräldrar får hjälp

 När intresset för secondhand har blivit  större kan biståndsorganisationerna skänka mer pengar till välgörenhet. I Jönköping är det nu bland annat  fler ensamstående föräldrar som kan få hjälp. 

–  Det handlar om ensamstående föräldrar som har en som har en tuff ekonomisk situation, säger Robert Andersson på Erikshjälpen.

När överskottet blir större gör det att man kan skänka mer pengar till välgörenhet. Försäljningen har fått ett oerhört lyft under sommarmånaderna och det beror på många olika saker bland annat att folk besökte Erikshjälpen oftare när vädret var sämre under sommaren men även att valutan i Sverige varit svag.

– I juli och augusti ökade försäljningen med fyrtio procent jämfört med föregående år och det är anmärkningsvärt.

– Den svenska kronan har gjort att vi fått fler turister och har haft busslaster som kommer hit under sommaren och handlar vilket också påverkar försäljningen, säger Robert Andersson.

Erikshjälpen finns i ett flertal länder runt om i världen. Överskottet från butiken i Jönköping delas mellan Erikshjälpen och Pingstkyrkan i Jönköping och går vidare in i Erikshjälpens stiftelse som driver projekt på olika håll.  

– Det är fram för allt projekt som har med barn att göra att ge dem en möjlighet att gå i skolan och undvika att barnen hamnar i barnarbete, säger Robert Andersson.

Men också familjer lokalt kan få hjälp bland annat ensamstående föräldrar som har det tufft.

–  Att kunna anordna en sommarresa för att göra någonting under sommarlovet men också matpaket inför storhelgerna och det är Pingstkyrkan i Jönköping som driver det.

Hur påverkar det ökade intresset ert arbete?

Det blir mer stress och vi får jobba hårdare på alla fronter. Vi har delvis stärkt upp med ny personal men det är inte bara att plocka in folk utan man behöver veta vad ska göra också. Men vi har ökat det anställda basen i butiken dem senaste två åren.

Författare

Martin Sandberg

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar