“Skulle han vinna så har vi fyra år av helvete framför oss”

Jämnare än någonsin i ett mer och mer segregerat land, där folk är oroliga över konsekvenserna av ett valresultat. Landsbro-födde Caroline Parkner-Mitchell lever mitt i ett brinnande USA.  

– Jag hoppas över allt annat att han förlorar, jag hoppas det sen så är jag inte så säker på att det faktiskt kommer hända, säger Caroline Parkner-Mitchell. 

Amerikas förenta stater, eller i förkortad form Förenta staterna, kanske mer känd som USA går till val. Enligt många experter och enligt de två kandidaterna, Demokraternas Kamala Harris och Republikernas Donald Trump, är det landets viktigaste val någonsin. Landet har under de senaste åren blivit mer polariserat, men även de olika partierna. Under året så har Demokraterna slängt ut sin egentliga kandidat månader innan valet. Och i Republikanerna så säger många toppnamn som till exempel deras egna presidentkandidat 2012, Mitt Romney, att de inte kommer rösta på sitt eget parti. 

I detta mer polariserade USA bor cirka 180 000 svenskar. Den delstat där de flesta svenskar bor är Minnesota. Hela 9 procent av hela delstatens invånare har en koppling till Sverige. 

En av alla svenskar som numera är bofast i Minnesota och delstatens största stad Minneapolis är Landsbro-födde Caroline Parkner-Mitchell.      

– Jag flyttade 1992, då var jag 22 år. Sedan flyttade jag tillbaka mellan 1995 och 98 för att plugga. Då träffade jag min man Win, sedan flyttade vi tillbaka. Men allt som allt så har jag bott i USA och Minneapolis i nästan 30 år, säger Caroline Parkner-Mitchell. 

Caroline Parkner-Mitchell, född Caroline Parkner, jobbar till vardags som specialistbarnmorska i Minneapolis på The Mother Baby Center. Inom sitt yrke så jobbar hon med en av de största och viktigatse valfrågor enligt väljarna, abort.    

– I många delstater som är runt om Minnesota så är det olagligt med abort efter typ sex veckor, då vet inte många kvinnor ens om att de är gravida. Jag som jobbar inom detta ser det i min vardag. Vi har många kvinnor som föder barn som är väldigt skadade eller sjuka, så många förlossningar görs med väldigt hög risk, säger hon.  

Abortlagstiftningen i USA ser annorlunda ut än vad det gör i Sverige. USA har sedan 2022 ändrat sin lagstiftning och ger upp till varje delstat att välja sina egna lagar gällande abort. Minnesota där Caroline jobbar och bor är en av de delstater med mindre strikare lagar kring abort.   

– Vi har kvinnor som numera reser från Texas och andra delstater, kvinnor som rest hela landet bara för att göra en abort. Och det är fruktansvärt tragiskt, sedan så är det mycket lögner från till exempel Trump som ljuger om att man gör aborter i nionde månaden och det stämmer värkligen inte. Det är väldigt tragiskt och har ändrats mycket under de senaste åren.  

___

På bara några år så har USA gått från att Mitt Romney och Barack Obama kan vara överens och hålla med om många punkter i en presidentdebatt, till att demokrater och republikaner inte kan vara med varandra. Men även det republikanska partiet har förändrats, enligt Caroline har det till och med dött ut.  

– Nu sedan Trump vann sedan 2016 så har det republikanska partiet inte varit det republikanska partiet. De har inte alls samma värderingar som de hade tidigare. Numera kallar de sig själva för “MAGA-partiet”, säger Caroline.   

MAGA, som är en förkortning av Donald Trump:s kända slogan: “Make America Great Again”. Det är inte samma parti som det som fanns när Caroline flyttade dit under 90-talet. 

–  Förr så spelade det ingen roll om man var en republikan eller demokrat, förr så var det inte mycket som skilde dem åt. Som för min man Win och hans föräldrar har alltid röstat på Republikanerna tidigare. Och nu så kommer de för första gången inte göra det på grund av Trump. 

Så det var helt annorlunda under 90-talet med George W. Bush?  

– Ja helt annorlunda, mycket har förändrats. Sedan så bor jag i Minnesota som är en väldigt blå stat, så vi påverkas inte på samma sätt som andra delstater som Texas eller Florida som är röda stater. 

Men även om det är en blå delstat så får Trump cirka 70 miljoner röster, har du kompisar och kollegor som röstar på Trump? 

– Ja, det är klart. Min mans bror är en republikan som kommer rösta på Trump. Och vi pratar inte politik för då blir vi osams direkt. 

Detta valet kommer enligt många experter vara otroligt jämt. I många delstater är det helt jämnt enligt opinionen. Det kan vara bara några tusen röster som avgör om det blir Kamala Harris eller Donald Trump. 

Flera experter har uttalat sig om att de är oroliga över att liknande uppror som hände under valet 2020 kommer att hända på grund av att det kan bli så jämt.       

– Jag hoppas över allt annat att han förlorar, jag hoppas det sen så är jag inte så säker på att det faktiskt kommer hända. Jag tror att USA inte är redo för en kvinnlig president. Skulle han förlora så kommer han och hans väljare att bestrida det och skulle han vinna så har vi fyra år av helvete framför oss. 

Är du orolig som svensk när Sverige i till exempel Nato är beroende av USA?

– Ja, visst är jag det. Sedan så kan han inte bara gå ut Nato bara för att han tycker det. Om man tittar på när han var president så gjorde han nästan inte något av det han sa att han skulle göra. Muren byggde han inte klar mellan USA och Mexiko. Dock är jag orolig över de personerna bakom honom som vill styra och ställa.   

Detta valet kommer även att vara det första som Caroline Parkner-Mitchell röstar i. Då hon under året fått sitt amerikanska medborgarskap. 

– När jag flyttade till USA så tillät de inte dubbla medborgarskap. Så om jag skulle bli amerikansk medborgare då så var jag tvungen att säga upp det svenska, och det ville jag inte. Och nu i samband med valet så tänkte jag att jag nu blir dubbel medborgare så att jag kan rösta, säger Caroline Parkner-Mitchell.

G-BVQ5VFQ7W4