Linn Alyasin håller stolt i Syriens flagga. 

Jag är på väg att träffa Linn Alyasin som är flyktning från Syrien. Linn är 19 år gammal och pluggar till stylist i Jönköping.

 På vägen hinner jag tänka många tankar om hur det faktiskt är att leva i ett nytt land ofrivilligt.

Linn öppnardörren till sin lägenhet där hon bor med sin mamma och pappa. Hennes mörkalånga hår, som går längs ryggen, sätter hon upp i en klämma och tänder vattenpipan. Hennes tre andra syskon har flyttat och Linn är den yngsta i familjen som bor kvar. Hennes mamma kramar mig och ställer fram dadlar på bordet. År 2015 kom både Linn och hennes mamma och syskon till Sverige. De kom via flyg från Turkiet då deras pappa redan varit i Sverige sedan 2011.

Pappan kom som båtflykting illegalt för att ge sin familj ett bättre liv- och chans till liv.

 I hemlandet Syrien hade saker bubblat underytan och det började bryta ut ett fullskaligt krig. Linns pappa var en av dem som var aktiv i den oppositionella gruppen Bashar asaz som vände sig emot Assadregimen. När kriget bröt ut fanns det ingen chans för de politiska motståndarna att stanna kvar i landet. Hotet mot dem som inte höll med den ledande regimen var ohållbart.

-De hade dödat oss om vi kom tillbaka, för det han gjorde var oacceptabelt för dem, säger Linn.

Ett bubblande ljud från vattenpipan ligger som en melodi bakom hennes historia. Den söta lukten av smaken äpple flyter runt i rummet.

 -Jag saknar miljön i Syrien och sättet vi levde på. Man känner mer tillhörighet och trygghet i sitt hemland istället för att vara en invandare säger Linn.

När Linn kom till Sverige kände hon sig isolerad i början på grund av språket. Hon hade ingen chans att komma in i landet och få svenska vänner när hon inte kunde prata flytande svenska. Det är först senaste tiden som Linn har känt att hon börjat trivas i Sverige men längtan efter att åka tillbaka finns kvar.

-Den känslan av längtan har jag alltid i mig det har inte gått en dag utan att jag tänker på mitt hemland.

Men att längtatillbaka efter att besöka ett land som ligger i ruiner är såklart inte det man vill. Linn hoppas att en dag kunna se sitt land i fred men även om den dagen kommer så är rädslan att åka tillbaka för stor. Hon säger att deras efternamn gör att inte ens hennes framtida barn kommer kunna besöka Syrien även om det blir fred. Men det är viktigt för Linn att hennes framtida barn får se bilder och veta varde kommer ifrån.

 – I framtiden vill jag lära mina barn om deras bakgrund säger Linn. Hon går och öppnar fönstret för all rök från vattenpipan börjar lägga sig som en dimma över rummet.

Konflikten mellan de olika grupperna från Syrien finns även i Sverige men här är de inte aktiva längre.

 – Det finns inget vi kan göra härifrån för att påverka dem där i Syrien.

När jag frågar om hon själv vill bli politiskt insatt tar hon ett till bloss frånvattenpipan.

 – Nej, jag är intresserad men det är inget jag vill göra för jag vet att det jag vill inte kommer gå igenom ändå.

Det har alltid funnits jätteonda människor som ljuger och hasslar folk” Det har alltid varit ett osäkert land. Folket i Syrien vill se fred men man är alltid orolig att det närsomhelst kan hända igen.

I januari 2023 har det skett flera attacker mellan kurdiska styrkor och Daesh (IS) men hoppet är kvar för Linn att det en dag ska bli fred i Syrien.

Hanna FermTiitus

J22tiha@svf.fhsk.se