markus-alfredssonMarkus Alfredsson som gick ut Journalistlinjen 2012 är nu nominerat till ytterligare ett pris, nämligen Röda Korsets journalistpris. Programmet var även nominerad till Guldspaden som gavs ut av Föreningen Grävande Journalister.

Röda Korset delar årligen ut journalistpriset för att premiera den som – genom sitt berättande skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige. Alla bidrag förmedlar och belyser, vart och ett på sitt sätt, människor i utsatta situationer.

Om granskningen: ”Tänk dig att hela din framtid hänger på det du säger vid ett enda tillfälle. Och inte vad du säger, utan på hur du säger det. Nittio procent av alla som söker asyl i Sverige saknar id-handlingar. Svenska myndigheter kan då använda språkanalyser för att ta reda på varifrån personerna kommer. Utlåtanden från anonyma språkanalytiker kan idag vara avgörande för om en person ska få stanna i Sverige eller inte. Men Kalibers granskning visar att Migrationsverket inte gör några kontroller av språkanalytikernas kompetens. Och att språkanalyserna långt ifrån alltid håller måttet.”

Ett stort grattis till Markus Alfredsson som tillsammans med Linnéa Hambes som arbetat med research är nominerade.

Läs mer på sverigesradio.se

Läs mer på redcross.se

G-BVQ5VFQ7W4