Ny studie: Ingen idé att stänga toalocket

Foto på ett toalettlock som stängs.

Stänger du toalettlocket innan du spolar för att det känns fräschare? En ny studie visar att metoden inte gör någon skillnad för mängden virus som hamnar runt din toalett.

Det är känt sedan tidigare att smittförande ämnen, så kallade patogener, kan färdas längre än en meter från toalettstolen i samband med spolning. Flera studier har visat att man kan motverka smittspridning om toalettlocket är stängt. Men det är en teori som ny forskning nu slår hål på, i alla fall när det gäller virus. 

På University of Arizona i USA har forskare gjort tester med olika mängder virus av icke farlig karaktär för människor, och placerat dem inuti och utanpå toaletten. Efter spolning, med och utan lock, samlade man in prover från toaletten, golvet och väggarna. Resultaten visade att samma mängd virus från spred ut sig runt toaletten oavsett om man stängde locket eller inte. En oroväckande upptäckt för alla med bacillskräck.

Desinfektionsmedel fungerar

De märkte även vid samma test att rengöring och desinfektionsmedel i en behållare i toaletten minskade spridningen av virus markant. En lättnad för alla som hoardat handsprit sedan pandemin, kanske? 

Forskarna som gjorde studien menar därför att om någon är magsjuk i familjen och man vill försöka förhindra smittspridning till andra personer, så är det bästa tipset att använda desinfektionsmedel vid spolning samt att rengöra toaletten.

Vi frågade eleverna på Södra Vätterbygdens folkhögskola vad de tänker kring den här studien.

Fråga: 
a) Stänger du toalettlocket när du spolar?
b) Vad tänker du om att locket inte gör skillnad för spridning av virus?

Tobias Hill, Grafisk kommunikation

a) – Jag stänger alltid toalettlocket. Det är fräschare.
b) – Det är inget jag kommer att tänka på, jag städar ganska regelbundet ändå. Vissa grejer behöver vi också för att bygga upp immunförsvaret. Gör man det för kliniskt överallt så blir vi inte resistenta mot virus. Jag tycker det kan vara lite överdrivet.

Elin Kjell, Allmänlinjen

a) – Jag stänger alltid locket av ren vana.
b) – Nej, jag kommer nog inte fundera så mycket på det utan håller mig till mina vanliga städvanor.
       Det finns ju virus och bakterier överallt, tycker inte att det är så farligt.

John Oshana, Allmänlinjen

a) – Jag stänger locket, det känns bara fräschare och mindre bakterier kommer ut. 
b) – Jag kommer ändå fortsätta stänga locket. Jag är ganska noga med hygien
       så jag tycker det är viktigt att göra vad man kan.

Reporter

Magnus Björklund

Journaliststuderande

Dela gärna

G-BVQ5VFQ7W4