Mutor och alldeles för sena protester. Det menar Svf:s fotbollsexpert Viktor Fridén ligger bakom att världens största idrottsevenemang hamnat i Qatar. 
– Att börja protestera så pass sent, när tusentals migrantarbetare redan har dött, är mer populism än något som faktiskt kan leda till en åtgärd, säger han i dagens Svf Morgonstudio.

FIFA:s utnämning av Qatar till värdnation för fotbolls VM 2022 har lett till stor kritik världen över på grund av statens förhållningssätt till mänskliga rättigheter. På söndag inleds världsmästerskapet i gulfstaten, men hur är det möjligt att ett odemokratiskt land, lika stort som Skåne, har fått möjligheten att arrangera världens största idrottsevanemang? 

Det försöker Svfs fotbollexpert Viktor Fridén svara på i fredagens Svf Morgonstudio. 

– En stor del är att Qatar, och det är de inte ensamma om, har mutat FIFA för att ha VM. Det var samma sak med Ryssland 2018, Sydafrika 2010 och Frankrike 1998. Det finns misstankar om att Tyskland gjorde det 2006 också. Så de här mutorna är ju tyvärr ingen ny grej. 

Den andra stora anledningen Viktor Fridén ser är att protesterna mot mästerskapet kom för sent. 

– Det började protesteras i samband med kvalet till VM i Qatar och det började för ett och ett halvt år sedan. Då har man ändå vetat om att VM ska spelas där sedan 2010. Att börja protestera så pass sent, när tusentals migrantarbetare redan har dött, tycker jag mer är populism än något som faktiskt kan leda till en åtgärd. 

Se VM-snacket i spelaren nedan från 13:22

Viktor Fridén
j21frivi@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4