Här i Jönköping finns det få ställen som pulserar kultur så som tändsticksområdet. Jag går dit på onsdagar för att spela quiz på Idlewild, jag går dit på helgen för att dansa till indiepop på Bongo bar, jag går dit på söndagen för att kolla någon obskyr iransk film på Folkets bio och tisdagar kan jag gå till Bok Café för att käka lite vegansk soppa och snacka skit. Kort och gott så är tändsticksområdet en riktig hot spot för kultur.

Varje onsdag kan man se högskoleoveraller gå på rad in i området för att gå på akademin, eller ”acka” som det kallas. En välförtjänt paus från studier och stress. Kanske är det just det som gör att de står ut?

Jag önskar att jag hade ett ställe som tändsticksområdet när jag var tonåring. Man kommer till en ålder där det inte längre är intressant att hänga på fritidsgårdar och spela pingis, men inte är gammal nog för att komma in på spelningar. Men på kulturhuset är spelningarna gratis och alkoholfria, så där kommer alla in. Lite ballare än att hänga med småbarn på en fritidsgård. 

När jag frågar människor om tändsticksområdet så har alla starka känslor. På något sätt har platsen påverkat alla som överhuvudtaget spenderat tid i Jönköping. Många tycker att det är härligt att det finns ett kulturliv som främst arbetar utan vinstintresse, där alla är välkomna och har råd. ”Det minskar klassklyftorna” sa en kille som jag snackade med. Om det stämmer kan jag inte svara på, men visst måste vi bevara en sådan kulturskatt som tändsticksområdet?

G-BVQ5VFQ7W4