Från Europadröm till bottenstrid i Ettan: “Där vändes allt upp och ner”

Benjamin Tannus kunde bli utlandsproffs men hamnade i Ettan. 

Nu berättar J-Södra-nyförvärvet om sin fotbollsresa – och om flytten han ångrar. 

– Jag såg inte detta framför mig, säger han till Journalistlinjen.nu.

I januari gjorde Benjamin Tannus, 23, comeback i Jönköpings Södra.

När han var 16 år spåddes han en lysande framtid och det fanns intresse från storklubbar i Sverige och Europa. Mittfältaren var en av stjärnorna i det svenska ungdomslandslaget men framtiden blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Sju år senare har han skrivit på för J-Södra i Ettan efter tre år av bottenstrid i samma serie med Åtvidaberg. 

Helsingborgssonen gick från drömmar om ett utlandskontrakt till att jobba på förmiddagen och spela fotboll på eftermiddagen.

Blev en stor omställning

– Som ung var jag med i alla ungdomslag innan det gick över till U21-landslaget. På den tiden var det mycket i huvudet. Skulle man gå utomlands eller spela kvar i Sverige? Det blev tidigt elitfotboll i J-Södra men senare blev det Ettan tillsammans med jobb. Det blev en stor omställning och en kontrast i livet som tog mycket energi. Idag är jag van med livsstilen, säger han till Journalistlinjen.nu.

Har det varit jobbigt att spela på en lägre nivå?

– Hade någon sagt till mig när jag var 16 att jag skulle spela i Ettan när jag var 23 hade jag inte tänkt att det var planen. Jag såg inte detta framför mig. Nu är jag här idag, av lite olika anledningar. Fotboll handlar om hårt jobb men även lite tur. Det var inte Ettan som var målet och det är det fortfarande inte. Däremot kommer jag från tre starka säsonger och känner att jag har utvecklats mycket.

Finns det några specifika anledningar du tänker på?

– Det största jag ångrar, även om man inte ska göra det, är att jag gick till Öster i superettan. Då var jag 19 år och Christian Järdler var tränare. Han hade full koll på mig men efter mina första två veckor fick han sparken. Det kom in en ny tränare och ledarstab. Där vändes allt upp och ner. Det spelade ingen roll vad jag gjorde på träningarna. Jag visste att jag inte skulle få spela. “Vi kommer inte spela dig, du får söka dig vidare”, fick man höra.

– Det var tufft och som ung spelare kan sånt påverka än. Men sånt är livet och fotbollen ser ut så. Du stöter på motgångar hela tiden som du måste ta dig igenom. 

"Tänker man så blir man knäpp"

I ungdomslandslaget spelade Tannus tillsammans med killar som idag kör i Djurgården, Atalanta, Hertha Berlin, Celtic och Tottenham. Störst av dem är landslagsstjärnan Dejan Kulusevski. 

Trots att Tannus är den 00:an med näst flest ungdomslandskamper stressas han inte av vännernas succé. 

– Det är klart som fan att man påminns om det. Men jag har aldrig varit en sån person som kollar så mycket på andra. Jag förstår tanken men om man tänker så blir man knäpp. Mitt fokus har alltid varit att ha en positiv inställning. 

Närmast ser han framemot en ny säsong med J-Södra.

– När jag var här senast var jag yngst men nu är jag bland de äldre. Första tiden har varit bra och jag är väldigt taggad att börja spela igen. Jag har saknat Södra, så det känns skönt att vara tillbaka. 

Reporter

Foto av Gustav Bjäresten

Gustav Bjäresten

Journaliststudent 

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4