Vad är viktigast, det kulturhistoriska arvet – eller att folk med funktionsnedsättningar kan ta sig fram?

Frågan är högst aktuell i Eksjö där tillgängligheten för personer med någon form av funktionsnedsättning är dålig. Framförallt av de som själva sitter i rullstol, använder rollator eller behöver käpp.

”Det här utanförskapet har gjort mig så illa”, säger rullstolsburna Carina Gustavsson om att behöva knacka på rutan och sitta utanför och handla. Hon kommer inte in i butikerna, på caféerna eller restaurangerna i stan.

Anledningen bakom den mindre anpassade miljön beror på stadens många byggnadsminnen – som inte får ta skada ur ett kulturhistoriskt perspektiv och är viktigt för Eksjö, menar stadsarkitekten Lucia Botero.

Lyssna här:
Eksjö stad
Kuller- och borgmästarsten. På de stora stenarna studsade borgmästaren fram på 1800-talet för att inte bli smutsig om sina skor.
Närbild på fötter i en rullstol
”Fötterna vill inte stanna kvar på rullstolsplattan”, säger Inger Rudenmark om att köra rullstol över kullersten.
Eksjö stad
Ljusa pastellfärger var populärt på 1800-talet och ansågs finare än falu rödfärg – som man i regel målade baksidan med, där tjänstefolket gick in.
Eksjö stad
På bakgatorna möts man av de röda trähusen.
Eksjö stad
Nivåskillnaden till en av butikerna på Södra Storgatan i Eksjö.
Eksjö stad
Familjen Aschan var en av Eksjös mest förmögna på 1830-talet. Idag är deras bostad ett museum och innergården ser ut precis som då.
Eksjö stad
Eksjöån i Gamla Stan. Här tvättade man sina kläder på 1800-talet.
Eksjö stad
Pastellfärgade trähus på Nygatan i Eksjö.
Närbild på en rullstol
En rullstolsburen kvinna sitter utanför och väntar – medan hennes man går in och handlar i en butik där hon inte kommer in.

Foto: Madelene Politis

Medverkande: Carina Gustavsson, Eskil Gustavsson, Lucia Botero Fridholm, Mona Joelsson, Anders Gustafsson, Suzanne Pluntke, Fredrik Leiner, Elin Lundgren, Toni Melki, Solveig Frodig, Gunilla Sevén, Daniel Lindbom, Inger Rudenmark 

Ett slutprojekt från journalistlinjen VT 2022 av Madelene Politis.
Handledare: Pernilla Arvidsson.
Musiken är hämtad från Artlist.

Vill du lyssna på fler Radioreportage från Journalistlinjen? Klicka här!