Tuffa tider – då bjöd resturangbröder tio familjer på trerätters

Bröderna Ferdan och Reza Yalcin som driver pizzeriarestaurangen Esras i Bollnäs skänker en stor del av restaurangens vinst till personer som har det ekonomiskt tufft. 

– Allt detta gör vi för att vi kan. Vi har råd att bjuda andra som har det svårt ställt, säger Ferdan. 

Under flera år har bröderna Yalcin bjudit familjer som har det svårt ekonomiskt på pizza. Men i somras lade de ut ett inlägg på facebook där de frågade hur familjer har det och om de har råd att gå på restaurang. De hade ingen aning om att så många hade det så tufft.

– Vi blev väldigt berörda av alla svar vi fick, säger Ferdi.

Många familjer skrev till dem om hur tufft det kändes att inte kunna gå ut och äta med sina barn. Bröderna bestämde sig för att bjuda alla som hade hört av sig på mat – ett tiotal fick en trerätters middag.

Inlägget på facebook fick stor respons där många familjer uttryckte sin tacksamhet.

Bröderna växte upp fattigt och vill nu ge till andra

Ferdan och Rezan växte upp i ett fattigt hem och Ferdi önskade att någon hade sett honom och deras situation.  Han berättar att han känner  stor empati för föräldrar som inte har råd att ta med sina barn på restaurang. Under Coronapandemin tog bröderna över den lilla familjeägda restaurangen i ett industriområde i centrala Bollnäs och var inte beredda på att försäljningssiffrorna sköt i taket. Det gjorde att de redan från start kunde skänka en del av sin vinst till personer som har det ekonomiskt tufft. 

– Vi började skänka så fort restaurangen drog igång. Alla som jobbar här kommer från fattigdom, vi vet hur det är att ha tufft ställt och vill ge tillbaka, menar Ferdi. 

De har också skänkt pizza till äldreboenden och gett pengar till familjer som inte kan gå på nöjesaktiviteter. 

Författare

Tania Gazi

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar