USA vid ett vägskäl: Valet som skakar världen

Den 5 november 2024 avgörs ett av USAs mest splittrade presidentval, där Kamala Harris och Donald Trump utmanar varandra. Ekonomi, krig, kvinnors rättigheter och nationens framtid står i centrum. Lydia Farnebo, 21, har starka band till landet och följer utvecklingen med spänning.

—Jag tror att jag tänker på valet nästan varje dag, säger hon.

Ett liv präglat av USA

Det är ett enda virrvarr av människor på Lund central, denna ovanligt varma fredag i slutet av oktober. Lydia Farnebo, 21 år, promenerar i höstsolen och hennes långa blonda hår böljar i den svaga vinden. 

För ett år sedan gick hon på Collegelinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola och såg fram emot ett halvår i USA. Landet som hon bott i under barndomen, och besökt via ett läger med organisationen “Childrens international summer villages” (CISV) 2017.

—Egentligen skulle jag också till Wyoming på utbytesår i tvåan på gymnasiet. Det är den minsta staten med minst befolkning och mest kossor, skrattar Lydia. 

När USAs gränser stängde under Coronapandemin, ställdes utbytet in. Målet att återvända till Amerika kvarstod, men frågan var bara – när? 

—Jag jobbade på café efter studenten och sparade pengar. Jag ville tillbaka till USA, men kände att jag också ville plugga efter sabbatsåret.

Broder Jakobs stenungsbageri är ett av Lydias favorittillhåll. 

Allt är upp till “svängstaterna”

Det stundande presidentvalet anses vara ett av de mest polariserade i USAs historia, där sittande vicepresidenten Kamala Harris och Minnesotas guvernör Tim Walz möter expresidenten Donald Trump och senatorn J.D. Vance. 

Opinionsundersökningar visar jämna resultat, och allt kommer att avgöras i så kallade “svängstater” som Pennsylvania, Michigan och Arizona. Dessa platser är viktiga eftersom partiet som får störst stöd där växlar, i nästan varje val. 

Med löften om att återställa industrin och bekämpa “politisk korrekthet” har Trump lockat stora skaror, medan Harris kampanj fokuserar på att återuppbygga landet efter pandemin och främja social rättvisa. Valet handlar inte bara om vem som kommer att styra landet, utan om vilket USA som ska existera framöver.

Hemma hos Lydia på Bankgatan i Lund.

USA - aldrig långt bort i tankarna

Våra steg ekar i det pampiga trapphuset. Lydia vrider om nyckeln i låset och pekar på maskeringstejpen över brevinkastet där “L. Farnebo” står klottrat med svart permanent marker. Trots att hon stortrivs i sin nya hemstad ser hon tillbaka på collegetiden med värme. 

—Jag trivdes jättebra och kände mig väl förberedd när jag kom till Chicago i januari. Under tiden på North Park University pluggade jag gospel, psykologi och “political science”, vilket typ är det jag läser nu. 

Sedan hon lämnade drömmarnas land på andra sidan Atlanten har hon inte längtat tillbaka. Trots det, är USA sällan långt borta i tankarna.

—Jag följer valet noggrant och är jätteintresserad. Det är kanske för att jag studerar statsvetenskap, men främst för att jag har så starka kopplingar till USA.

—Pratade du mycket om valet med dina amerikanska vänner?

—Ja, ofta! Majoriteten av dem är demokrater och är jätterädda för vad som kan hända med landet om Trump får makten igen. 

Lydia och familjen i Palo Alto 2011.

Trump, den enda som bryr sig

Organisationen CISV finns i stora delar av världen och håller läger för att lära barn om mänskliga rättigheter och främja kulturutbyte. På Lydias läger deltog delegationer från nio länder. Hon minns att de åkte runt i Detroit och lärde sig om staden. 

—Jag såg mycket mer av det riktiga USA, med människor som kände sig bortglömda av politikerna när bilindustrierna där stängde och de blev utan jobb. Men det var tills Trump kom då, för han lovade att ge dem jobben tillbaka.

—Tycker du att svensk media bevakar valet bra?

—Nej, jag tycker att man pratar så mycket om vad Harris gör bra och målar upp henne som den enda som kan stoppa USA från att bli diktatur, att man blir förvånad över att Trump är så omtyckt som han är. Men då glömmer man till exempel dem i Detroit som ser honom som den enda som bryr sig.

“Landet behöver enas”

Lydia och vännerna i Chicago.

Med armarna om varandra står Ashlei, Elise, Abby, Addy, Ellie, Lydia och Julia i Chicago, iförda vackra aftonklänningar. Tjejerna ler mot Lydia genom skärmen, när hon visar bilder från North Park University. 

—När jag följer valet tänker jag på dem, säger Lydia och pekar på de amerikanska vännerna. Det här valet betyder så mycket för dem och om jag hade kunnat rösta på Harris hade jag det. 

—Varför är det viktigt för dem, tror du?

—Det är så splittrat i USA, man kan inte prata om politik längre och det gör att alla olikheter man tidigare bortsåg från får större fokus. Om Trump vinner blir det bara  mer polariserat, när landet egentligen behöver enas.

“Hela Sverige bänkade”

Med mindre än en vecka till valet är kandidaterna ute på slutspurt i “nyckelstaterna”, där kampen om de avgörande elektorsrösterna pågår. För att vinna krävs minst 270 av de 538 rösterna. I skrivande stund behöver Harris kamma hem 44 röster från “svängstaterna”, och Trump 51. På vissa av dessa platser leder Trump med små marginaler, men vem som blir nästa president är omöjligt att säga. 

—Jag tror att hela Sverige kommer sitta bänkade framför valvakan, säger Lydia.

Snart har Lydia varit Lundastudent i tre månader, men tiden i USA präglar fortfarande hennes liv.

G-BVQ5VFQ7W4