Valresultatet för Jönköpings län resulterade i en fortsatt blå riktning. Detta får sannolikt konsekvenser för många, inte minst för Kulturhuset på Tändsticksområdet. 
Sebastian Dahlander, som sitter i kulturhusets styrelse, känner stor besvikelse över utgången.
 – Vart ska alla ungdomar ta vägen? säger han. 

Moderaterna kommer att fortsätta styra i Jönköping, och i frågan om Kulturhusets fortsatta överlevnad, står de fast vid sitt beslut om ett kommunalt övertagande. Det skulle innebära att alla föreningar skulle bli tvungna att hyra in sig i lokalerna, och den ideella verksamheten skulle upphöra.

Allting började den 27 mars 2012 med en presskonferens, där kommunalråden Anna Mårtensson och Mats Green förklarade att de var missnöjda med Kulturhusets verksamhet och hur kulturarbetet bedrivs.

– Det gjordes en utredning som visade att kulturhuset fungerar bra och att det behöver skjutas till mer pengar. Den gjordes av kulturchefen, fritidschefen och en massa högt uppsatta tjänstemän. Den slängde Mats Green i papperskorgen och höll en presskonferens, berättar Sebastian.

Han vill att det ska fortsätta på samma sätt som det gjort sedan 1982, då Kulturhuset startades. Just nu har de ett flertal projekt på gång, som engagerar många, inte minst ungdomar.

– Det är en viktig uppsamlingspunkt och en otroligt viktig mötesplats.

Hur läget blir för Kulturhuset framöver, är ännu ovisst. Sebastian pekar på vikten av ett aktivt kulturliv i en stad, och han menar att man borde se hur det blivit i andra städer där liknande föreningar tvingats lägga ner.

– Kulturen är ju viktig som fan, och det är ju alla mer eller mindre överens om. Det är viktigt i ett samhälle, speciellt kanske för ungdomar och människor som kanske inte har något annat. Det håller människor borta från att göra en massa annan skit.

Han berättar vidare om scenariot han och många andra rädda för.

– Det är fruktansvärt, konsekvenserna kommer att bli utslagna människor som förstör sig själva och andra, de kommer att bli mycket trasiga. Ungdomar som hamnar i missbruk och lever runt på stan istället.

Oavsett hur det blir tror Sebastian inte att Moderaterna ha en chans att ta över Kulturhuset.

– Vi planerar att fortsätta på samma sätt som vi gjort innan, och fortsätta kämpa. Jag fattar inte hur moderaterna har tänkt, jag kan inte förstå hur de tänkt med att ta över kulturhuset. Jag vet inte vad jag ska säga.

Vi har sökt moderaternas nya företrädare Carin Berggren och även avgående Mats Green, utan framgång.

Av: Maja Lind och Felicia Stadling

Ett svar

  1. Va! Är det redan klart att M fortsätter styra Jönköping?? Det är mer en vad de ledande politikern verkar veta.

G-BVQ5VFQ7W4