En nytt styre har växt fram i Jönköping bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i en koalition. Men även Vänsterpartiet får ett mycket större inflytande, där bara en enda röst kan bli avgörande i kommunfullmäktige.
– Jönköpings politiska styre kommer bli betydligt mer vänsterlagt, säger moderaternas Bengt Regné.

På tisdagen presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att de tillsammans kommer styra Jönköpings kommun den närmaste mandatperioden. Men att koalitionen ska kunna styra Jönköping i alla frågor har, och är kanske fortfarande, inte en självklarhet. Koalitionen får tillsammans 38 mandat. Lika många får oppositionen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

För att förslag ska kunna röstas igenom blir ordförandepostens röst den avgörande, och det är därför Vänsterpartiets lägger grunden för att koalitionen ska kunna styra, eftersom de stödjer koalitionens förslag i valet av poster. Tord Sundqvist (S) förväntas ta hand om ordförandeposten.

– Vi har suttit i samtal med dem, och sagt vad vi vill ha för att rösta igenom deras förslag till poster. De har en gemensam politisk plattform som vi inte ingår i, men vi har sagt vilka platser vi vill ha, säger Jerry Hansson, ledamot i kommunfullmäktige, Vänsterpartiet.

Blir vågmästare
Vänsterpartiet kommer ha flera platser i nämnder som de får av egen kraft efter valresultatet, men de kommer också tilldelas vissa ersättningsplatser i olika nämner som de velat ha om de ska stödja att koalitionen ska styra.

Men de kommer också ha en betydelsefull situation i röstningar i kommunfullmäktige, eftersom koalitionen och oppositionen har lika många mandat.

– Vänsterpartiet kommer absolut ha ett avgörande inflytande. De har ju fem mandat så det hade ju räckt med att fyra av dem lägger ner sina röster och den femte röstar som oppositionen så får inte den koalitionen igenom förslaget, säger Bengt Regné, ledamot i kommunfullmäktige, Moderaterna.

– Vi blir ju vågmästare. Våra röster kommer ju avgöra vad som gäller, vi sitter i en väldigt intressant situation. Vi rullar ju inte ut röda mattan för koalitionen utan vi kommer ju göra allt vi kan för att de ska föra vår politik, säger Jerry Hansson.

”Just nu är alliansen död”
Efter valet stod det klart att Alliansen totalt sett ökat med två mandat och att det rödgröna blocket minskat med fyra. Trots det blev det inget nytt alliansstyre.

– Jag tycker att det är beklagligt att inte hålla ihop alliansen. Om man ser till valresultatet tycker jag man kan se att väljarna vill ha en alliansregering, men Centerpartiet tycker att Sverigedemokraterna då hade fått för mycket inflytande eftersom deras röster hade avgjort, säger Regné och fortsätter.

– Om man ser till denna mandatperioden så är ju alliansen död i Jönköping, sen om det går att köra hjärtstartare på den vet jag inte. Vi vet inget om nästa mandatperiod men just nu är alliansen död. Jönköping blir mer vänsterstyrt nu. Jag köper inte att detta är ett mittenstyre, utan det är ett vänster-mittenstyre som dessutom kommer ta stöd av vänsterpartiet.