Börje Salming har lämnat oss och han fick ett fint avsked innan han dog. Men det fanns en sak som Börje längtade efter men som han aldrig fick se med sina egna ögon. Han längtade till att få se Stockholmslag i SHL, framför allt Djurgården och AIK. Men frågan är egentligen: vart är Stockholmshockeyn påväg?

I början av hockeysäsongen 21/22 intervjuades Börje Salming av C More där han pratade om hur han skulle vilja se AIK ta ett kliv upp i SHL igen och möta Djurgården. Men säsongen gick inte riktigt som Börje hade tänkt sig. AIK slutade på en niondeplats i HockeyAllsvenskan och Djurgården åkte ur SHL. I samband med detta hade även Södertälje som kommer från Stockholms län en bråkig säsong där man efter mycket om och men slutade näst sist och fick kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan.  

Då kanske man kan tänka sig att lagen från Stockholm har lärt sig en läxa och skärper sig inför säsongen 22/23. Men så verkar fallet inte vara. Djurgården valde att behålla sin tränare som man åkte ur SHL med inför säsongen 22/23. Joakim Fagervall som hade hand om laget när de åkte ur fick sparken redan i november. Då gick spekulationerna om vem man ska ersätta. Namnet som man kom fram till blev den före detta förbundskapten för Tre kronor: Johan Garpenlöv, som dock inte är den mest erfarne tränaren på hockeyallsvensk eller SHL nivå. Frågan är hur ledningen i DIF tänkte där? För saker och ting har ju bara blivit sämre efter att Garpenlöv tog över. 

AIK har trummat på i sin egen takt i HockeyAllsvenskan, de har fått hem några spelare som kommer tillbaka till klubben efter att de har lämnat för att testa på hockeyn på andra ställen. Richard Gynge och Daniel Muzito Bagenda är två som valde att återvända till AIK, till säsongen 22/23. Men utöver detta så ser framtiden lite diffus ut för Solnalaget. Supportrarna kommer inte på matcherna och det ser ofta luftigt ut på Hovet:s läktare när Gnaget spelar hemmamatcher. 

Men det finns ett lag som det lyser om just nu. Södertälje har även de fått hem en del spelare. Linus Videll har vänt skutan hem till Sverige och han har kommit in med besked i SSK. Han leder verkligen laget både på och utanför isen. Med fler Stockholmslag i samma serie som Tälje har även intresset kring laget växt. Fler supportrar kommer på matcherna och föreningen har gjort smarta ändringar som verkar ha gynnat laget. Något som inte AIK inte riktigt har gjort. Men framför allt något som Djurgården inte har gjort vilket kan straffa sig i det långa loppet. Så är Södertälje det nya laget från Stockholmsområdet som andra lag ska passa sig för i framtiden?

Det finns dock en till outsider i hockeyn i Stockholms län. Väsby IK Hockey spelade i hockeyallsvenskan säsongen 20/21 men åkte ur. Laget har efter detta spelat i division ett. Men nu kan det bli ändring på saker och ting. Väsby har nämligen blivit uppköpta av hamburgerkedjan Brödernas. I samband med detta tyckte de att det var en smart ide att byta namn på hela klubben och även loggan. Vi kommer framöver behöva lära oss att klubben inte kommer kallas Vilda Väsby utan vi kanske kommer kalla dem för Bröderna från Väsby. 

Så är Brödernas Väsby Stockholmslaget som man kan räkna med framöver? 

Förhoppningsvis inte då en hamburgerkedja gått in och köpt upp ett lag. Ingen kultur, inga supportrar och laget är rätt och slätt inte ett dugg finare än lagen som Red Bull har köpt upp. Leipzigs fotbollslag och Salzburgs hockey likväl fotbollsklubb har köpts upp av just Red Bull koncernen. Red Bull lagen avskys av klubbarna i samma liga och det kommer nog bli lika för Väsby. Inget med Väsby kommer att vara äkta och fint. Väsby är ingen riktig förening längre!  

Stockholmshockeyn har en tuff tid framför sig och man kan inte idag avgöra vad som väntar i framtiden men en sak kan man konstatera: att saker och ting behöver förändras, och det är nu! Om Börjes längtan ska gå i uppfyllelse. För om det fortsätter så här kommer föreningar från andra delar av vårt avlånga land fortsätta att springa från stockholmsklubbarna inom hockeyn och det kommer inte att göra mediebolagen glada. 

Olle Carles 
j22caol@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4