I en förändrad omvärld så har informationen om vad befolkningen behöver vid eventuella kriser uppdaterats. Men hur fördelas ansvaret på ett internat?
Den 8 oktober presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en uppdaterad version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren kommer under november månad skickas ut i över fem miljoner exemplar till hushåll runt om i Sverige.
– Med ett förändrat omvärldsläge är det nödvändigt att uppdatera informationen till Sveriges hushåll för att reflektera vår samtid. Den nya broschyren är ett viktigt verktyg för att tydliggöra individens roll i totalförsvaret, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar under presskonferensen när broschyren presenterades.
Själva broschyren innehåller fakta om varje persons ansvar och hur man kan förbereda sig för olika scenarier. Men hur fördelas ansvaret på ett internat? Är det den enskilda personens ansvar, eller de anställda på skolan?
– I och med att alla som bor här är hyresgäster så är det som att hyra en vanlig lägenhet. Så man har själv ansvar att ha läkemedel så man klarar sig och detsamma med vatten, säger Samuel Lideberg, fastighetsansvarig på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
– Man ska själv se till så att man har det som behövs, säger Cecilia Blick Kammenhed, internatansvarig på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
Har ni något lager eller liknande ifall något skulle hända?
– På internatet så har vi inte någon beredskap för något sånt, det är som att hyra en lägenhet, säger Samuel Lideberg.
MSB är även den ansvariga myndigheten för alla skyddsrum i Sverige. Dock så är det fastighetsägaren som ser till att skyddsrummet fungerar som det ska.
– Vi har 145 platser i skyddsrum, fördelat på två olika skyddsrum i skolans område. Ett i Furugården och ett i Biblioteksgården.
Har ni några tips på saker man kan ha i sitt rum om någonting skulle hända?
– Man kan vara förberedd på att det kan bli kallt. Om strömmen går så kan vi inte skicka ut en massa värme till alla lägenheter. Så att ha varma kläder och extra filtar så man kan hantera om det blir extra kyligt. Sedan så är det bra att ha extra dricksvatten, säger Samuel Lideberg, fastighetsansvarig på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
– I MSB broschyren finns det en bra checklista på saker som man kan behöva. Bland annat hur mycket vatten man behöver per person, säger Cecilia Blick Kammenhed, internatansvarig på Södra Vätterbygdens folkhögskola.