KRÖNIKA: Att välja sida mellan Chrippa och Linnéa

Chrippa exposear Linnéa, De avgörande bevisen i Chrippa-fallet, Den riktiga sanningen om Linnéa och Chrippa, Linnéa läcker allt på Chrippa, Chrippa eller Linnéa?
De senaste två veckorna har internets populäraste plattformar exploderat av rubriker som dessa. Vilket socialt medie jag än vänder mig till överöses jag av läckta ljudinspelningar, privata sms-konversationer och människor som debatterar om vilken sida man ska stå på. I strålkastarljuset två människor i en stormig relation. I skuggan av rampljuset ett barn.

Chrippa är i första hand känd som Joakim Lundells bror, men också för sina kontroversiella uttalanden och rasistiska värderingar. Han har ett och annat internet-drama i sitt bagage, det nyaste av dem tog sin början efter att han anklagats för att ha misshandlat sin flickvän Linnéa. 
Om jag förstått det hela rätt, stormade polisen in i parets gemensamma bostad för att eskortera Chrippa till häktet. En polisutredning sattes igång, lades ned och Chrippa släpptes på fri fot. Paret gjorde slut och på sin youtubekanal började Chrippa publicera videos med sin version av sanningen. Där anklagade han Linnéa för att ha ljugit, och hävdade att det var han och hans dotter som blivit psykiskt och fysiskt misshandlade av henne. Chrippa friade sedan till sitt ex och dotterns mamma Julia, för att i nästa stund boka en spanienresa till honom och Linnéa. I Spanien friade han igen, fast till Linnéa den här gången. Det börjar då publiceras videos från kärleksparet, där de talar om missförstånd och om att saker har tagits ur sin kontext. De talar om att båda har gjort fel, men att de älskar varandra. Efter att ha valt kärleken, väljer de att göra slut. Igen. Det blev startskottet för en evighetslång smutskastning, där de på varsitt håll hävdar sin oskuld och anklagar den andre för misshandel och manipulation. Det strömmar av videos på paret där de skriker på varandra, och i bakgrunden står den treåriga dottern. Genom det tumult som uppstår försöker parets följare att navigera, och ställa sig på den sida som är rätt. 

Att välja sida är att överleva

Alla pratar om dem. #freelinnea #teamchrippa #chrippavslinnea. Ingen pratar om henne, barnet. Vem står på hennes sida?
Följarna gör allt de kan för att kartlägga händelseförloppet och lösa gåtan. Många har tagit ställning och pekat ut en syndabock, utan några egentliga grunder.
I alla tider har människan behövt välja sida i konflikter. I krig handlar det om ren överlevnad. Att finna den grupp människor som delar ens åsikter är att finna trygghet. Att välja sida är att känna samhörighet. Om man tillsammans pekar ut en syndabock växer man sig starkare. Man bildar ett team, och man överlever. Om en människa saknar en sida att stå på, finns det ingen som skyddar eller försvarar henne. Om en människa väljer att ställa sig på bägge sidor, saknar hon trovärdighet och förlorar tillit.

I valet mellan Linnéa och Chrippa, går man inte precis in med livet som insats. Men jag tror att det är samma mekanismer som ligger bakom. Samma mekanismer som gör att det känns viktigt att välja sida.

Belieber 4-ever

En dag när jag, 11 år gammal, gick in genom entrén till min mellanstadieskola hade klassrummet förvandlats till en krigszon. I sann popmusik-anda fanns ett slagfält uppdelat i två läger, beliebers och directioners. Att välja sida var min enda chans att överleva, och efter en snabb kalkylering hämtade jag en bläckpenna och skrev “belieber 4-ever” på armen. Jag hade avlagt ett heligt löfte och ingått en förening på livstid. Den som inte valde någon sida, valde bägge sidor eller värst av allt bytte sida, var dömd till evig ensamhet. Vi beliebers var tvungna att hålla ihop och skära våra handleder i symbios. Åtminstone var det så det kändes på Parkskolan år 2011.
Det är tretton år sedan nu, men jag tror inte att jag är ensam om att känna hur viktigt det är att inte sympatisera med båda sidor i en konflikt, att välja en sida. Linnéa eller Chrippa? Johnny Depp eller Amber Heard? Valet är ditt, men du måste välja. 

Kvinnomisshandlare eller oskyldigt offer?

Vad händer om man inte väljer sida? Min generella uppfattning är att man ses som tråkig och konflikträdd. Obildad och obrydd. 
Sverige har varit neutrala i över 200 år. Aktivt har vi valt att undgå konflikter. Passivt har vi skickat krigsmateriel till drabbade länder i fjärran. Frågan är, gör det oss fega eller intelligenta? 

Offentliga bråk brukar vanligtvis inte tilltala mig. Jag skulle finna mig själv osmaklig om jag på bekostnad av andra människors misär upplevde spänning och njutning. Jag vill inte vältra mig i andras olycka, men i fallet mellan Chrippa och Linnéa har det varit svårt att undgå. Jag kan inte låta bli att titta på när vanliga människor i total övertygelse skriver #teamchrippa på sina sociala medier. Samma människor som dagarna innan varit lika övertygade om att han är en kvinnomisshandlare har plötsligt tagit hans rygg. Varför? För att välja sida är att överleva, även om man inte vet vilken sida som är rätt. 

Vilken sida har rätt?

I det här dramat är det svårt att välja sida. Versionen som skapas på internet är alternativ, och den vinklas oftast till publicistens fördel. Har man en stor plattform och en någorlunda retorik, kan man få oskarpa bilder och dagboksanteckningar att bli bevis. Kan det vara så att den sida som ges mest utrymme på sociala medier, är samma sida som folk i störst utsträckning ställer sig på? I det här fallet, där båda frontfigurerna är offentliga och får sina röster hörda, känner sig därför följarna bortkomna. I förvirringen som uppstår när fallet saknar en tydlig förövare och ett offer försöker människor förtvivlat att fördela ut de rollerna på egen hand. 

I detta kaos av misshandelsanklagelser och frierier, vilken sida ska man välja? Ur barnets perspektiv är de båda förövare, och i drevet som uppstått på internet är de båda offer. Kanske finns det fall där människan gör bäst i att skåda på avstånd, och i union med Sverige agera neutralt. Det är inte i alla konflikter det finns ett tydligt offer att sympatisera med. Det finns däremot i många konflikter och så även i den här, en sida man alltid ska ställa sig på. Det är barnets. 

Reporter

Tjej

Isabell Svensson

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4