Stefan Attefall                                                                              Danielle Zachrisson

Kritiken mot regeringen och civil- och bostadsminister Stefan Attefall har varit kraftig de senaste dagarna. I frontlinjen står opinionsnätverket Jagvillhabostad.nu.
– Nån gång får man sluta skylla ifrån sig, rasar Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare för nätverket.

I dag skulle det behöva byggas drygt 120 000 bostäder till de 200 000 ungdomar som saknar bostad. Det visar undersökningar som hyresgästföreningen gjort.

Situationen är minst sagt akut. I går överlämnade Jagvillhabostad.nu en namninsamling med 900 namn till bostadsministern Stefan Attefall – i protest mot regeringens politik och att det i regeringens budget för 2011 verkar som att bostadsbristen bland unga är ett övergående problem.

”Det kan vi bara inte hålla med om”
– Det är så vi tolkar det i alla fall. Det kändes som att vi under en längre tid hade en gemensam problembild med regeringen men sen när de bara avfärdar det här problemet med att ungdomskullen kommer minska inom några år, nej, det kan vi bara inte hålla med om. Det kommer krävas betydligt mer än så.
– I stället ser vi att det bara blir värre och värre. 90-talisterna är ju en stor ungdomskull som nu är på väg ut på bostadsmarknaden, säger Danielle Zachrisson.

”Måste hjälpas åt”
I gårdagens Aktuellt fick Stefan Attefall försvara sin och regeringens arbetslinje.
– Jag håller med om att vi måste bygga mycket mer. Problemet är att vi under nästan 20 års tid har byggt nästan hälften av våra nordiska grannländer gjort. Så vi måste öka nyproduktionen på alla fronter, med alla boendeformer. Och här måste vi hjälpas åt.
– Staten och regeringen har bara vissa instrument i sin hand. Kommunerna har också ett ansvar och byggbranschen också, sa han.

Svar som Danielle Zachrisson på Jagvillhabostad.nu inte är särskilt nöjd med. Hon tycker att regeringen sopar problemen under mattan.
– Ja, nån gång får man sluta skylla ifrån sig. Visst, det har byggts för lite väldigt länge men det är tråkigt att bostadsministern återupprepar sig hela tiden i stället för att ta tag i problemen.

Om du tittar på situationen i Jönköping, vad kan du säga då?
– Jönköping är en typisk högskoleort. Men några bostadsförmedlingar finns inte, vad jag vet. Allt verkar vara väldigt godtyckligt av de rapporter som jag har fått. Det handlar mest om att ha kontakter eller att ha en väldigt god betalningsförmåga för att få tag i en lägenhet. Det är något som Jönköping bör tänka på.

G-BVQ5VFQ7W4