Gislaveds kommun bryter mot lagen

Kommunen har i över tio års tid gått mot kommunallagen när de gett så kallat elitstöd till Gislaveds motorklubb.

– Jag känner inte igen att det skulle gå emot kommunallagen, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Gislaveds motorklubb får årligen olika typer av bidrag: grundbidrag, anläggningsbidrag, investeringsbidrag och elitstöd. Året 2023 fick klubben totalt 208 345 kronor i elitstöd. Det finns tre klubbar i kommunen som får elitstöd och för det finns inget regelverk. Bidragen har beviljats i kommunstyrelsen men i varje förslag till beslut skriver tjänstemännen att beslutet inte ska beviljas.

“Kommunstyrelseförvaltningen gör bedömningen att bidraget inte ska beviljas eftersom likställigheten inte kan säkras i enlighet med kommunallagen.“

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, innebär likställighetsprincipen att kommunen måste behandla alla lika såvida det inte finns sakliga skäl att göra avsteg från den.
– De gemensamma kommunala resurserna ska gå till oss alla på ett rättvist sätt. Man behöver utforma reglementen på ett sätt så att man inte får en orättvis effekt, exempelvis att bara en sport gynnas.
Journalistlinjen.nu har tittat på beslut från och med 2020 som visar att kommunen upprepade gånger går emot sina egna tjänstemän och kommunallagen. Något som kommunstyrelsens ordförande inte ser några problem med.

– Jag känner inte igen att det skulle gå emot kommunallagen, det får jag titta närmare på, säger Marie Johansson (S).

I underlaget till beslut 2023 står det att bidraget inte ska beviljas, du känner inte till det?

– Tjänstemännen måste uttrycka sig så eftersom vi inte har något regelverk för bidragen och de inte får gynna en enskild klubb. Vi håller på att ta fram regelverk.

Det här har pågått sedan 2020, borde inte kommunen på fyra år borde ha kunnat ta fram ett regelverk?

– Man kan tycka det men det är ganska komplicerat, vi har efterfrågat det i över tio års tid. I det här fallet behandlar vi föreningarna lika ändå trots att det inte finns ett regelverk.

I över tio års tid har alltså Gislaveds kommun gått emot kommunallagen, något som Olle Lundin menar att kommuner tekniskt sett kan göra.

–  De är inte bundna till tjänstemännens bedömningar. Det är inte brottsligt att bryta mot regelverket, det händer inget för det finns inga sanktioner.

Olle Lundin hänvisar till ett pågående fall där det utreds om kommunen begått tjänstefel. I Staffanstorp beslutade kommunen att enbart ta emot flyktingar mot Ukraina, något som en enskild kommun inte kan bestämma – därför utreds frågan. Generellt sett är det dock svårt att få rätt mot en kommun, menar han. Den som vill överklaga kommunens beslut måste göra det inom tre veckor och bevisa för domstolen att kommunen gått emot lagen. Något som väldigt få personer lyckas med.

Kommunens tjänstemän säger att “det är inte olagligt att bryta mot kommunallagen förrän det går till domstol och kommunen döms”, vad tänker du om det?

– Det är ungefär som att säga det är inte olagligt att råna en bank så länge man inte åker fast.

På frågan när det kan tänkas finnas ett regelverk i Gislaveds kommun svarar Marie Johansson (S) att hon inte vet när och hänvisar istället till tjänstemännen.

Om kommunallagen

I andra kapitlet tredje paragrafen står det:
Likställighetsprincipen
3 §   Kommuner och regioner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Lag (2019:835).

G-BVQ5VFQ7W4