Hallbys damer ligger precis ovanför negativa kvalstrecket i damernas handbollsallsvenska. Igår den 24 februari kom beskedet att säsongen för division 1 och nedåt avvecklas, därmed åker inga lag ur. – Vi vill spela och vinna men resultatet spelar ingen roll, säger Irena Hanzek, lagledare i Hallby FK.

Hallby HK ligger på en åttonde plats i tabellen med sina 24 poäng när några omgångar återstår. Innan onsdagen handlade det hela om att vinna eller försvinna. Nu är situationen en annan.

Nu behöver inte Hallby vara rädda för motståndarmål. 
Bild: Pixaby

– Alldeles nyligen beslutade Svenska Handbollsförbundet att avsluta säsongen för division 1 och nedåt. Detta gör att alla lag i allsvenskan oavsett placering spelar i serien nästa år. Det är endast möjligt nu att kvala till högsta serien Svensk Handbollselit (SHE), men det är inte möjligt för oss. Kandidaterna dit är Kärra och Aranäs, säger Hanzek.

Trots att spelet blir betydelselöst för serietillhörigheten kommande säsong, slår Hallby inte av på takten.

– Vi vill spela och vinna. Vi har mer att bevisa och vi kan vara högre upp i tabellen, vi är motiverade inför fortsättningen, säger Hanzek.

Laget är nytt och har saker att jobba på, men förutsättningarna finns där.

– Det är nya spelare inför den här säsongen, det tar tid att spela in ett lag, få det att funka ihop. Vi är inte spelmässigt på den nivån som förra säsongen. Spelarna har alla förutsättningar då de är ambitiösa och har hög spelkvalité, säger Hanzek.

Pandemin har stoppat publiken men verksamheten är viktigast.

– Det är såklart jättetråkigt att publiken inte får stötta på matcherna. Men vi är jätteglada för att verksamheten får fortgå med träningar och matcher, Hallby får i alla fall hålla i gång. Det är en storskillnad mot tidigare år men det fungerar, avslutar Hanzek.

Nästa match för Hallbys damlag är mot serieledarna Kärra HF i Idrottshuset på lördag eftermiddag. 

Josef Jacobson 
j20jajo@svf.fhsk.se