Swedbank medger brister i sitt arbete att motverka penningtvätt under dagens presskonferens.
– Det är vårt ansvar helt och hållet. Det är vårt uppdrag att se till att ingen blir utsatt för penningtvätt, säger Sofie Johansson, presskommunikatör.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande tidigare i år framkom det att Swedbank sett genom fingrarna med kundinformation och därmed tillåtit 40 miljarder att tvättas utan att banken ingripit. Efter avslöjandet fick VD:n och styrelseordföranden avgå och banken omorganiserar nu för att det inte ska kunna hända igen.

Nu är Jens Henriksson VD och Göran Persson styrelseordförande. Henriksson har tidigare suttit som VD för Folksam, en av Swedbanks största ägare som i och med det också varit ansvariga för hur banken styrs. Att den nya omorganiseringen kan ses som internrekrytering är inget Swedbank ser som ett problem i dagsläget.

– Vi vill se att rekryteringen av Jens Henriksson är positiv och vi tror att han kommer bringa trygghet till våra kunder, säger Sofie Johansson. 

Om lögnerna som framkommit under Uppdrag Gransknings avslöjande säger Klara Linderoth, presskommunikatör, att det var den förre VD:n Birgitte Bonnesen som uttalade sig då. Nu blickar man framåt med en ny styrelse och nya åtgärder för att motverka penningtvätten som är bankens största utmaning. 

– Vi har inte varit tillräckligt uppmärksamma på varningssignalerna, fortsätter Klara Linderoth.

En av åtgärderna som nämns flera gånger på presskonferensen är trestegsfasen där stort fokus är att vara mer öppna och transparenta. I det här ingår också vad Swedbank kallar 132-punktsprogrammet.

Blir det inte lättare för kunder att komma undan med penningtvätt när mer och mer sköts digitalt?

– Det här är ju en av våra största utmaningar just nu. Med det här nya 132 punktsprogrammet vill vi hitta de brister som finns och tillsammans med digitaliseringen utvecklas, och få bort kriminaliteten, menar Sofie Johansson.

Om det förekommer misstänkta transaktioner i dagsläget kan inte Klara Linderoth  eller Sofie Johansson svara på eftersom att Swedbank är under utredning och det råder banksekretess.

Mattias Altgärde
j20alma@svf.fhsk.se

Matilda Wärlinge Andersson
j21anma@svf.fhsk.se