I tisdags eftermiddag besökte Lars Ohly Jönköping. För de lokala företrädarna är det viktigt med partiledarbesök, då uppmärksamheten ökar markant.

Foto: Lina Mattebo

Duggregnet faller tätt men lätt. Termometern visar 14 grader. Vid valstugorna i centrala Jönköping är det på tisdagseftermiddagen lugnt, fyra dagar innan valet. Men när Lars Ohly dyker upp vid Vänsterpartiets valstuga, kallad V-boa, ökar antalet människor snabbt.

– Att det kommer riksdagspolitiker hit är viktigt, säger Jerry Hansson, kommunfullmäktige- ledamot för Vänsterpartiet i Jönköping. Det kommer mer folk och medieintresset ökar. Men Lasse är ju beroende av oss också.

Själv har Jerry Hansson valt att jobba på kommunal nivå eftersom han anser att kommunalpolitiken är mer konkret än rikspolitiken.

– Här handlar det ju om saker som folk kan se och höra. När jag var yngre jobbade jag med internationella frågor, vilket var väldigt spännande. Jönköping är ju också en del av Sverige, och av världen.

”Vi behandlar alla olika”

När Lars Ohly börjar sitt tal, i ”valrörelsens sämsta mikrofon, det här måste ni fixa Jerry”, har ett 60-tal personer samlats i en halvcirkel runt partiledaren. Ohly börjar med att slå fast att Vänsterpartiets slogan skulle kunna vara: Vi behandlar alla olika.

– Det är ett missförstånd att vi vill behandla folk lika. Vi anser att alla har lika värde, men har olika behov. För att kompensera olikheterna krävs en omfördelning, så att alla kan få lika möjligheter att leva ett så bra liv som möjligt.

Sedan konstaterar han att kultur också är välfärd och att vänsterpartiet ska utrota barnfattigdomen i Sverige, bekämpa arbetslösheten och satsa på järnvägen. Lars Ohly har själv jobbat i järnvägen i 18 år.

– Om vi ska få ordning på järnvägen behöver vi få in en järnvägare i regeringen, säger han och skrattar.

Järnvägen kvar i centrum

Debatten om järnvägens framtid har debatterats livligt i Jönköping inför valet. Moderaterna har som ensamt parti i alliansen förslagit en flytt av järnvägen från Vätterstranden. Jerry Hansson är väldigt kritisk till förslaget.

– Att moderaterna i Jönköping går ut och säger att man ska flytta en järnväg när man inte har pengar till det, är den grövsta formen av populism. Det är nästan chockerande vårdslöst att behandla en politisk fråga på det sättet.

Vänsterpartiet i Jönköping är anhängare till höghastighetståg, Götalandsbanan och Europabanan.

– Men vi säger också att en järnvägstation bör finnas centralt belägen. Vi vill ha kvar järnvägen i centrum.

Foto: Lina Mattebo

Lars Ohly lovade under sitt Jönköpingsbesök höghastighetståg till Jönköping, om de rödgröna vinner riksdagsvalet på söndag. Hör honom diskutera järnvägsmonopolet och järnvägens framtid, här.

G-BVQ5VFQ7W4