När restauranger nu ska stänga vid 20:30 innebär det ett ekonomiskt förfall för McDonald’s.

– Vi har redan drabbats sen alkoholförbudet trädde i kraft då en stor del av vår kundkrets rör sig på natten, säger Peter Högstedt, butikschef på McDonald’s Jordbron. Men vi kommer förhålla oss till myndigheternas bestämmelser.

I onsdags kom regeringen med beskedet om att Folkhälsomyndigheten kommer att begränsa öppettiderna för kafeer och restauranger till 20:30. Detta innebär att även snabbmatskedjorna kommer drabbas, och dom får nu för första gången under pandemin inskränkningar i sin verksamhet.

– Det är svårt att planera något innan vi har sett det färdiga förslaget. Vi hoppas på att kunna få en djupare förståelse om de nya riktlinjerna i dagarna och därefter kunna agera, säger McDonald’s presschef Henrik Nerell. 

McDonald’s har påverkats av pandemin sen dess begynnelse. Exempelvis har kedjans restauranger som är baserade i stan påverkats av alkoholförbudet, då färre människor nu rör sig på stan vid dom tiderna då restaurangerna tidigare haft flest besökare. Mcdonalds kommer att fortsätta satsa på sitt takeaway system som utgör större delen av deras försäljning i dessa tider. Om hur tillvida dom nya reglerna kommer påverka McDonald’s är dock oklart.

– Det är inte lätt för oss att säga hur vi kommer påverkas när vi inte har några tydliga regler som framförts. Hittills har vi klarat oss väldigt bra om man jämför med andra i branschen, vilket vi står ödmjuka inför. Vi hoppas att det fortsätter så. 

Lyssnar på Folkhälsomyndigheten

Även på det lokala planet i Jönköping tas beskedet emot med viss otydlighet.

– Vi kommer att förhålla oss helt och hållet till det som Folkhälsomyndigheten kommer att säga och utgå därifrån, säger Peter Högstedt, butikschef på McDonald’s Jordbron. Nu kör vi dock på som vanligt tills vi får klara besked. 

Trots att inskränkningarna kommer att påverka restaurangen så ser dom positivt på framtiden.

– Det är klart att en sådan här grej kommer att påverka oss ekonomiskt, och även andra McDonald’sresturanger. Vi har redan påverkats då en stor kundkrets kommer på just natten, då folk rör sig ute. Men vi måste vara flexibla och samarbeta i ett sånt här läge. 

Vanligtvis har McDonald’s restauranger öppet dygnet runt, men kommer de få fortsätta med det?

Olle Rydqvist

j20ryol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4