1-2 blev resultatet i den viktiga matchen mot Brynäs. Detta innebär den fjärde raka förlusten för HV 71 och avståndet till slutspelsplats är nu sju poäng. HV är inne i en djup kris och nu måste radikala förändringar ske för att laget ska lyftas.

HV 71 var verkligen inte dåliga i matchen mot Brynäs utan snarare tvärtom. I stunder ägde man spelet och radade upp chanser men saknade den sista skärpan för att sätta puckarna i nät. Det hjälpte ju inte heller att Brynäs glödheta målvakt Tomi Karhunen storspelade igen.

Sexpoängsmatcher av denna karaktär måste HV 71 vinna om de ska hänga med i tabellen. Nu ligger man elva i tabellen och har hela sju poäng upp till Brynäs som har sista slutspelsplatsen och endast två poäng ner till Timrå och negativt kval. 

Så som båda dessa lagen har spelat denna säsong så är det svårt att tro att de möttes i en final för ett och ett halvt år sedan även om Brynäs nu är ett lag på uppgång igen.

Det går inte att förneka längre. HV är inne i en kris, även fast spelet inte är katastrofalt så lyckas de inte vinna matcher och det är ju det allt handlar om.

För att HV 71 ska vända på steken och bli det topplag som de förväntas, och borde vara så måste något förändras. Det går inte att bara fortsätta som vanligt och förvänta sig att resultatet blir annorlunda. 

Ja, jag vet att de har värvat Filip Sandberg men det är en del av ett större problem för mig. HV 71 som förening är alldeles för kära i sig själva. Och de är rädda för förändring. Låt mig förklara.

Om man går igenom hela HV:s trupp så är tio spelare ”hemvändare” eller spelare som tidigare spelat i HV 71, och nått framgång, för att sedan återvända. Det är nästan halva truppen. Detta kan ses som något bra då man vet vad man får av dessa spelare men jag menar tvärtom. 

Genom åren har även flera spelare återvänt men som nu har avslutat sin karriär eller gått vidare igen. Och räknar man in tränarstaben och sportcheferna så höjs antalet ”föredettingar” i föreningen.

Problemet med att samma spelare kommer tillbaka är att de har hunnit bli äldre och slöare under tiden de var borta. Den här säsongen har jag upplevt HV som ett väldigt långsamt lag vilket har bidragit till att de befinner sig i tabellens nedre skikt. Speciellt när de flesta andra lagen i ligan finner framgång genom fart och fläkt. 

HV 71 har även det högsta ålderssnittet av SHL-lagen. Något som definitivt är en orsak till deras långsamhet, enligt mig. 

Om HV 71 vill kunna nå framgång igen så måste man göra radikala förändringar i hela strukturen. Man kan inte förlita sig på att gamla spelare ska bära fanan hela tiden. 

Coach Johan Lindbom och sina assisterande har gjort sitt och man måste få in en ny tränare med ett nytt spelsätt. Truppen måste föryngras och förändras, nytt blod behöver komma in och sätta sin egna prägel på laget. 

Då kan HV nå framgång igen och nå final som de gjorde för mindre än två år sedan.

HV 71 – Brynäs 1-2 (1-1, 0-0, 0-1)
0-1 10:20 Niclas Andersén (Nicklas Danielsson, Jesper Boqvist)
1-1 19:01 Mikko Lehtonen (Nils Andersson, Markus Ljungh)
Period 3:
1-2 45:45 Jesper Boqvist (Nicklas Danielsson, Joel Kellman)
Skott: 40-25 (14-8, 12-10, 14-7)
Matchens tre stjärnor:
* Tomi Karhunen (BIF)
** Jesper Boqvist (BIF)
*** Mikko Lehtonen (HV 71)