kaffebild-till-fb

Av svenskarna dricker 82 procent kaffe. Men få vet hur farligt det kan vara.
—    Man kan få akut lindrig koffeinförgiftning, säger toxikologen Helene Hallström.

Helene Hallström, toxikolog på Livsmedelsverket, säger att Sverige likt övriga nordiska länder tillhör de länder med högst konsumtion av kaffe i hela världen. Koffeinet som finns i kaffe kan i längden bli farligt om man konsumerar för mycket.
—    Hur känslig man är för koffein kan variera mycket mellan individer, säger hon.

Hon menar att vissa undviker kaffe helt för att de inte mår väl av koffeinet och andra kan dricka många koppar kaffe och ändå må bra. Koffein i allt för stor dos kan däremot leda till obehagliga symtom som hjärtklappning, ångest, yrsel, magproblem och sömnbesvär. Vad som är för mycket tycker hon är svårt att svara på.
—    Vad som är normalt kan variera mellan människor. Tre till fyra koppar per dag anses ofta som ett måttligt drickande. Det beror naturligtvis också på hur starkt eller svagt kaffet är, säger Helene Hallström.

Giftinformationscentralen har satt en gräns på 20 milligram per kilo kroppsvikt innan det anses vara akut lindrig koffeinförgiftning. För en person som väger 60 kilo betyder det 1200 milligram, alltså 1,2 gram koffein. I snitt kan man räkna med att en kopp bryggt kaffe innehåller 100 milligram vilket innebär att man måste dricka tolv koppar för att det ska anses farligt. Kopparna måste också drickas inom kort tid för att det farliga intaget ska märkas. Helene Hallström säger att det är ovanligt med förgiftningsfall på grund av kaffedrickande. Däremot finns det människor som inte bör dricka så många som tolv koppar kaffe.
—    Personer som lider av gallstensbesvär, magsår eller högt blodtryck kan behöva pröva sig fram om de tål kaffe och hur mycket de kan dricka. Gravida bör också tänka på hur mycket kaffe de dricker. Koffeinfritt kaffe är bra om man vill åt smaken och dofterna men undvika koffeinet, säger hon.

Anna Karlsson arbetar inom reklambranschen. Hon blir förskräckt när hon hör att för mycket kaffe kan leda till akut lindrig koffeinförgiftning.
—    Jag vet inte hur många koppar jag dricker på jobbet, har aldrig räknat dem. Jag visste inte att det kunde vara farligt, säger hon.

Malin Ringkvist jobbar som barista på Espresso house i Borås. Hon står vid kaffemaskinen och gör i ordning tre koppar kaffe till lika många besökare. Hennes kund Martin Johansson berättar att han är inne på tredje koppen kaffe för dagen. Han kommer hit med jämna mellanrum och föredrar alltid kaffe framför någon annan dryck på menyn. Att det kan vara farligt med för mycket kaffe är inget han brukar tänka på. Han tror att hans konsumtion av vanligen fyra koppar om dagen är måttlig och inget han behöver oroa sig över.

Malin Ringkvist säger att det tvärtemot vad många tror inte är fler som fikar under hösten eller vintern jämfört med övriga tider på året men att kaffet som dricks däremot skiljer sig. På sommaren är det kallt kaffe som Frappino som gäller medan det på hösten är varma drycker som Cappuccino och Flat White. Just denna höst är den stora favoriten hos flertalet kunder en liten kopp dubbel Espresso med ångskummad mjölk. Den populäraste smaken är mjölkchoklad.
—     Just smaken mjölkchoklad är ny för säsongen, säger Malin Ringkvist.

Livsmedelsverket gjorde en undersökning på vuxna svenskars livsmedels- och näringsintag under 2010-11 som visar på svenskars kaffevanor. Närmare 1800 personer deltog och 82 procent svarade att de konsumerar kaffe. Det framgår att medelkonsumtionen av kaffe per dag för kvinnor var 3,1 deciliter och för män var motsvarande siffra 3,7 deciliter. Bland både kvinnor och män var det den yngre åldersgruppen, 18-30 år, som drack minst kaffe.

Ett svar

G-BVQ5VFQ7W4