Sebastian, 18, bojkottar sociala medier: “Känner mig utanför ibland”

Endast 2 procent av ungdomar födda på 00-talet väljer bort sociala medier. Det visar forskning från Internetstiftelsen. Sebastian Haraldsson, 18, är en av dem.

– Jag var helt beroende och trodde att jag skulle bli känd. Varje gång jag åkte någonstans tog jag massor av bilder för att posta på Instagram. Till slut blev det bara för mycket, säger han.

Fikat är framdukat på soffbordet när Sebastian Haraldsson kommer in genom dörren, med ett brett leende på läpparna. Hela ansiktet skiner. Mobilen glider ner i bakfickan på jeansen när han sätter sig ner i en av sofforna. 

– Hej! Vad fin du är idag, utbrister han glatt. 

Solen skiner över Södra Vätterbygdens folkhögskola (Svf), som ligger högst upp på berget i Mariebo. Vi träffas på Solgården, ett av skolans elevhem som ligger ytterst på bergshällen. Från de stora köksfönstren har eleverna panoramavy över Jönköping. 

– Man kan se ända bort till Ikea härifrån, säger en elev som tittar upp från sin dator.

“På nätet lever man i en låtsasvärld och jag glömde bort att jag hade ett riktigt liv att leva”.

Sebastian Haraldsson, 18 år, är en av få ungdomar som väljer verkligheten framför det digitala livet. Sedan två år tillbaka har han tagit avstånd från sociala medier och prioriterat möten med människor face to face. Men hur lätt är det att skaffa vänner, när alla väljer skärmtid över kvalitetstid?

Problem i vänskapsjakten

Sebastian Haraldsson är 18 år och kommer från Eskilstuna. På Svf har han gått sedan nyår och stormtrivs redan på skolan. Att träffa nya människor är en av Sebastians största hobbies och han strävar efter att lära känna så många som möjligt innan sommarlovet börjar i maj.

Sebastian har dock stött på ett problem i sin jakt på nya vänner, som han inte räknat med. Istället för att hänga i husets gemensamma rum väljer många att isolera sig i sina egna krypin, för att själva kolla på film och serier eller vara inne på sociala medier. Även när skoldagen är igång, så är det mobilerna som går före det sociala utbytet.

– Typ alla är beroende av sina mobiler och väljer dem före människan som sitter framför dem. Ibland kan jag känna mig utanför, när jag är den enda vid ett bord som inte sitter med mobilen. Då vill jag nästan skrika ut “här finns jag, prata med mig istället”, berättar Sebastian.

Ville inte vara konstig

Med sociala medier brukar man syfta på internettjänster, appar och webbplatser där människor kan interagera med varandra och skapa eget innehåll. Det skriver Internetstiftelsen på sin webbplats. Till skillnad från traditionella medier som tv och tidningar, så delar användarna information med varandra, man är både avsändare och mottagare samtidigt. 

För Sebastian, som vuxit upp med sociala medier från en ung ålder, var detta informationsutbytet en självklar del av vardagen. 

– Alla hade sociala medier och annars var man konstig. Jag laddade ner Facebook, Instagram, Snapchat och senare Tiktok för att passa in, säger Sebastian

Sebastian Haraldsson: ”Det känns som att jag slösade bort min uppväxt framför mobilen”.

Drygt åtta av tio svenska internetanvändare använder sociala medier varje dag, enligt forskning från Internetstiftelsen. Den generation som är mest på sociala plattformar är 00-talisterna. 98 procent av dem säger sig lägga minst tre timmar om dagen på scrollande i olika appar. 

"Slösade bort min uppväxt"

Efter några år märkte Sebastian att han mådde dåligt av det ändlösa scrollandet. Det var jobbigt att hela tiden matas med bilder och inlägg från människor som visade upp sin framgång och lycka. 

– Det finns så mycket hets på sociala medier att man ska vara snygg och lyckas. Allt man lägger upp där skriker man liksom ut till hela världen och det blir bara att man jämför sig för mycket med andra. Det gör bara att man blir olycklig, säger han. 

Beslutet att ta bort sina sociala medier tog Sebastian för två år sedan. Då var han 16 år. 

– Det känns som att jag slösade bort min uppväxt framför mobilen. Ända sedan jag skaffade sociala medier, så prioriterade jag dem framför allt annat. Jag har kastat bort flera varma sommarlov för att bara sitta inomhus. Mina föräldrar blev också jätteoroliga för att jag isolerade mig själv.

Kontakt med okända

I studien ”Svenskarna och internet” har Internetstiftelsen forskat på svenskarnas förhållande till sociala medier. Enligt undersökningen känner sig tre av tio föräldrar till barn i åldrarna 8-19 år inte tillräckligt insatta i vad deras barn gör på nätet. Sex av tio barn uppger att deras föräldrar vet om en del, men inte allt. Det är bara ett av tio barn som svarar att deras föräldrar har koll på allt de gör och vilka de har kontakt med. 

Enligt Sebastian är rädslan för att okända människor ska komma i kontakt med honom också en bidragande faktor till att han valt bort sociala medier.

– Jag har alltid känt mig rädd för att jag ska få en stalker, som kontaktar mig eller mina släktingar. Jag har aldrig addat tillbaka någon person som jag inte känner, men jag är rädd att jag skulle kunna hamna i obehagliga situationer ändå. 
Har du några vänner som varit om något ”obehagligt”  på nätet?

– Inte vad jag vet om, det är säkert jobbigt att prata om i vilket fall, så det kan ju vara så att det har hänt med att de valt att inte berätta.

"Nätet är en låtsasvärld"

Humöret är på topp när Sebastian svassar runt på golvet i köket. 

“Jag var tvungen att kolla mina tänder så att jag inte hade köttbullar i dem”, Sebastian kan varenda ord i Youtube-klippet från “Svenska Hollywoodfruarna” som han nu agerar ut. “Jag undrade lite vart jag hade kommit när jag körde in på gatan… kommer in och så står det en rullator i trädgården”, härmar han Isabelle Adrienne och knäpper kaxigt med fingrarna, till applåder från de andra eleverna som tagit en paus i pluggandet.

Sedan Sebastian raderade sina sociala kanaler har livet känts mer meningsfullt. Strävan efter att lägga ut bilder på sig själv för att få uppmärksamhet av sina vänner och stiga i popularitet har försvunnit. Nu är Sebastian lyckligare. 

– På nätet lever man i en låtsasvärld och jag glömde bort att jag hade ett riktigt liv att leva. Innan var jag helt beroende och trodde att jag skulle bli känd. Varje gång jag åkte någonstans tog jag massor av bilder för att posta på Instagram. Till slut blev det för mycket.

Förlorar kontakten

Internetstiftelsens undersökning visar att de flesta använder sociala medier för att bli underhållna, men även att hålla kontakten med vänner och bekanta och se vad de har för sig. Det känner Sebastian att han ibland saknar. 

– Jag har en gammal kompis som jag hade kontakt med via sociala medier, men sedan jag slutade med det så har vi glidit ifrån varandra.

"Umgås som på 80-talet"

På balkongen kan man se stadsbilden ännu tydligare. Himlen är klar och smälter samman med Vättern i fjärran. Sebastian lutar sig mot stålräcket och tar upp mobilen ur bakfickan. 

– Ibland önskar jag att jag bara kunde slänga iväg mobilen härifrån och att man kunde umgås som man gjorde på 80-talet, ler han och låtsas kasta iväg telefonen.

Sebastian drömmer om den analoga världen som fanns för längesen. 

G-BVQ5VFQ7W4