På torsdagen öppnades Elmias portar upp för den stora gamingfestivalen Dreamhack. För studentorganisationen Justice är festivalen årets höjdpunkt. 

Jönköping University Student Team in Competetive E-sports, är en studentorganisation som jobbar med att föra samman studenter som delar intresset för e-sport och föra intresset vidare. Edwin Wallin, som är ordförande för organisationen, säger att intresset för e-sport har stigit markant de senaste åren och att Dreamhack är en stor anledning varför. 

– Utvecklingen av Dreamhack har gjort ”gaming” i allmänhet mer accepterat idag. Förut låg fokuset på själva spelandet, men nu lägger de mer resurser på den sociala aspekten. Det är fler artister, jippon och turneringar på festivalen, vilket till sin del leder till en bättre sammanhållning hos besökarna. Jag tror intresset växer när så många likasinnade människor möts på en mässa som Dreamhack.

Tidigare i veckan arrangerade Justice ett symposium där forskare, företag och profiler inom e-sporten diskuterade problemen inom e-sporten. Syftet var att utveckla förståelsen och hur de ska fortsätta föra forskningen vidare. 

– En stor del var att försöka identifiera konkreta problem inom e-sporten. Även att lyfta de frågor som forskarna kan fortlöpa och undersöka framöver. Det finns redan en stor akademisk kraft inom ämnet som har undersökts under en längre tid. Därför vill vi som utövare bidra med flera konkreta bekymmer vi upplever med sporten.