Jönköpings toppolitiker debatterade när #jkpgåsikt hölls under tisdagskvällen.

Under tisdagskvällen var det dags för årets femte #jkpgåsikt-debatt på Harrys i Jönköping. De tidigare har handlat om trafik och miljö, kulturen, Jönköping som idrottsstad och om hot och hat som arrangerades under MR-dagarna på Elmia. Den här gången var temat ”Vem kan man lita på i valet 2018?” där Jönköpings toppolitiker debatterade sinsemellan.

Partidebatt på Harrys i Jönköping.
Foto: Emil Carlsvärd

Debatten blev ett startskott för valrörelsen som nu drar igång i Jönköpings kommun. Företrädare från alla partier, som just nu är representerade i Jönköpings kommunfullmäktige, utgjorde panelen som fick svara på frågor från programledarna Sophia Magasanik, biträdande livechef på Hall Media, och Markus Engberg, JP:s agendareporter.

Fakta: Panelen
Dessa politiker deltog i debatten under tisdagen:
Andreas Sturesson (KD)
Ann-Marie Nilsson (C)
Anna Mårtensson, (L)
Peter Jutterström (M)
Margareta Sylvan (MP)
Ilan De Basso (S)
Staffan Eklöf (SD)
Thordis Samuelsson (V)

Den stora snackisen under den timma långa debatten var som sagt vilka partier de olika partierna kan tänkas samarbeta med. Det som stack ut var bland annat att Staffan Eklöf (SD) kunde tänka sig samarbeta med alla övriga sju partier, medan sex av de sju partierna i sin tur sa blankt nej till ett kommande samarbete med SD. Peter Jutterström (M) var ensam om att inte ha SD på sin ”nej-lista”, varpå han svarade att ”han heller inte hade dem på sin ja-lista”.

Noterbart från debatten var också att både Ann-Marie Nilsson (C) och Anna Mårtensson (L) öppnade upp för ett eventuellt blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna, vilket var något av en skräll. Ilan De Basso (S) berättade också själv att han var intresserad av ett sådant samarbete. Däremot var S-politikern starkt emot KD och M, vilket var ömsesidigt då både Andreas Sturesson (KD) och Peter Jutterström (M) ser sig samarbeta med endast Alliansen.

När debatten var på väg mot sitt slut var det dags för en omröstning bland publiken på plats på Harrys. Det parti som hade gjort bäst ifrån sig under debatten skulle man applådera för. Spridda applåder ljöd vid alla partiers upprop, utom för Moderaterna där det var knäpptyst i lokalen. Peter Jutterström såg måttligt road ut. Därefter skulle en ny omröstning göras. Hade publiken redan bestämt sig för vad de ska rösta på i nästa års val, eller var de osäkra? Många röstade ja, men en del röstade också nej. En sådan person var Dan Sylvebo, tidigare politisk redaktör för Jönköpings-Posten.

— Ja, jag är ganska osäker. Jag har ju moderatförflutet som många vet tror jag, men jag känner mig inte så säker längre faktiskt. Om jag ska vara ärlig, sa Sylvebo i JP:s direktsändning.

När han fick frågan vilket håll han sneglar åt svarade han, efter lite betänketid:

— Jag kan säga såhär: det är inom Alliansen i alla fall.

Enligt obekräftade källor ska dock Dan Sylvebo ha applåderat för S under den tidigare omröstningen.