Foto: Daniel Johansson

Idag föll domen vid Jönköpings tingsrätt mot 14-åringen som åtalats för en 17-årings död i Huskvarna. 

Tingsrätten går på åklagarens linje att det är 14-åringen som utdelat de dödande knivhuggen mot 17-åringen på en grillplats i Huskvarna i augusti 2020. 14 åringen ska betala skadestånd på ca 310 000 kr till offrets anhöriga.

Den var den 20 augusti som ett gäng ungdomar samlades i stadsparken i Huskvarna. Det fanns alkohol och andra droger på plats enligt polisens förundersökning. 

Under kvällens gång urartar ett bråk som ska ha handlat om pengar och 14-åringen utdelar ett dödande knivhugg mot 17-åringen. 17-åringen hittas  runt 18-tiden samma kväll och avlider senare på sjukhuset.

14-åringen blev omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU).

I ett av de första förhör som hölls säger han “Ni tror att jag dödar en nära vän. Skulle du döda nån som står nära dig eller? Skulle du det? Nej, exakt. Så tror du en liten fjortonårig pojke skulle gjort det också då, eller?”

Men redan i nästa förhör erkände pojken sig skyldig till brottet.

Barn under 15 år kan inte åtalas eller dömas till straff. Däremot kan åklagare driva en bevistalan vid domstol, för att juridiskt klarlägga vad som hänt. 

Pojken är sen tidigare känd hos polisen och har förhörts vid ett flertal tillfällen. Han förekommer även som vittne vid eu-migranten “Gicas” död år 2018. Sociala myndigheter har haft kännedom om pojken redan från tvåårsåldern. SVT har enligt uppgifter fått fram elva utredningar som gjorts. I en av utredningarna från 2020 framkommer det att pojken placerats i familjehem efter man har fått kännedom om att han umgicks med personer som var kända av polisen. familjehemsplaceringen upphörde dock och socialtjänsten gav istället pojken en kontaktperson.

Josefin Norlund
j20jono@svf.fhsk.se