Habobördige Jonathan Ljungqvist är en av Sveriges mest allsidige äventyrare, men 25-åringen är även en framgångsrik föreläsare.

Under december beger han sig till Tanzania – efter en förfrågan av landets premiärminister.

Jonathan Ljungqvist har korsat Indien till fots, paddlat kajak från Sverige till Svarta Havet, kört rullskidor tvärs över Australien och cyklat från Sverige till Tanzania. I år har äventyraren dock tagit det lite lugnare – i alla fall enligt honom själv.

— Jag har lagt ned mycket tid på att försöka förbättra mina föreläsningar och bygga upp mitt varumärke, så det har varit mycket fokus på mitt jobb under den senaste tiden, säger Ljungqvist som sedan kommer på sig själv.

— Haha, men när jag tänker tillbaka så har jag ju gjort en del även i år. I somras levde jag i en Massajby i Tanzania under en månad, och i september gjorde jag ett världsrekordförsök att simma en mil under vatten.

Huruvida det blir ett nytt rekord eller inte kan Ljungqvist i nuläget inte avslöja.
SVT har gjort en program om försöket som heter ”I dag om ett år” som kommer att sändas våren 2018. Först då får vi veta om Habosonen blir inskriven i historieböckerna.

Men 25-åringen har fortfarande saker att göra innan det pågående året är slut.
I december ska Ljungqvist bege sig till Tanzanias huvudstad Dodoma för att föreläsa för en stor hotellkedja – men inte nog med det. För ett par veckor sedan fick han ett speciellt samtal.

— Landets premiärminister (Kassim Majaliwa) hörde av sig till min manager i Tanzania och frågade om jag kunde ha en föreläsning för honom också. Det är inte helt säkert än, men förhoppningsvis blir det så, säger Ljungqvist och fortsätter:
— Det hade varit riktigt kul och stort.

Du sa tidigare att du har lagt ned mycket tid på ditt jobb i år. Hur mycket tjänar du på dina föreläsningar egentligen?

— Det varierar. En bra månad kan jag dra in 100 000, men under en dålig månad kan det bli så att jag inte drar in något alls. Så en snittlön på 100 000 i månaden har jag inte, tyvärr.

Habosonen är en rutinerad talare och har hundratals föreläsningar i bagaget. Men han har fortfarande stora framtidsplaner.

— Mitt mål som föreläsare är att inom fem år vara en av Sveriges bästa och största föreläsare. Jag har några kollegor som kan dra in 100 000 på en timme, det är man ju lite smått avundsjuk på. Men förhoppningsvis kan jag komma dit någon dag, säger han och berättar att det även planeras för nya äventyr.

— Jag har en hel del planer under 2018 men jag kan inte avslöja riktigt vad än. År 2019 ska jag till Tanzania och filma igen, den gången kommer det handla om tjuvskytte.

Det märks tydligt att Jonathan Ljungqvist tycker om Tanzania – då han ofta återbesöker landet.

— Det känns som att jag har en liten del av mitt liv där, som en vardag. Jag har många vänner och har fastnat för den glädjen som befolkningen i landet har. Jag tänker inte på att det är så sjukt fattigt där, det finns inte någon som klagar på tillvaron.