I november varje år infinner sig ett shoppingsug hos många. Julklappar ska införskaffas och för att slippa julstressen väljer vi att handla månaden innan. Men om vi slipper stressen är oklart när ”Black Friday” kommer till stan. För fjärde året i rad fylls Jönköpings butiker med shoppingglada människor för att fynda till låga priser. Sajten Prisjakt räknar med rekordsiffror i år.

Runt omkring i Jönköping förbereder sig butiker och konsumenter inför en hektisk helg. Men det finns undantag.

Kristina Evertsson jobbar på den ekologiska butiken Bikupan i Jönköping.

-Jag kan själv känna att det blir en stress just när man måste handla på en speciell dag och tid, säger Kristina Evertsson

På Bikupan är frågan om miljöpåverkan och ekologiskt tänk en central bit i verksamheten. Många kunder väljer att ta med sina egna flaskor och fyller på diskmedel och tvättmedel.

-Man kommer hit och handlar i en lugn och behagfull miljö, utan stress att man ska skynda sig eller handla på en speciell dag för att man ska få bra priser, säger Kristina Evertsson

Textilfiber sjunker

Många klädkedjor tjänar mycket under Black Friday, därför ökar fredagen successivt till att bli en helg och vissa har rea en hel vecka. År efter år har allt fler konsumenter hakat på Black Friday och handlar på sig så mycket som möjligt inför de kalla månaderna. Många plagg i dagens produktion innehåller materialet bomull. Enligt Världsnaturfonden WWF är vägen från planta till textil lång och svår att följa stegvis. Bomull utgör ungefär 40% av världens textilfiber världen över. Efterfrågan ökar i samma takt som människor ökar på denna planet, detta gör att vi år 2030 saknar 20 miljoner ton textilfiber.

Henning Gillberg och Sofie Olsson driver kampanjen White Monday via www.repamera.se. White Monday erbjuder 20 % på lagningar av kläder istället för att köpa nya.

-Black Friday har kommit av den kulturen vi haft och jag tror att White Monday är en naturlig ny motpool till det, ju mer man säljer nytt, desto mer tjänar företagen. Därför gör de ju allt för att maximera nykonsumtionen, säger Henning Gillberg

Henning Gillberg. Foto: Sofie Olsson

I och med att textilfiber sjunker kommer bomullen på sikt att försvinna. Därför gör man nu försök att ta fram nya alternativ till bomull. Lyocell är ett alternativ som finns, som görs på cellulosa från energiskog.

-Vi använder det vi redan har tagit upp från jorden och utnyttjar det fullt ut, istället för att bara använda det 10 gånger och sedan lägga det i förrådet för att sedan slänga det, säger Henning Gillberg

Kö utanför butiken

En butik i Jönköping som kommer att använda sig av Black Friday är Våran Kåk. Moa Kling jobbar som butiksbiträde och ser det hela som en kul grej som kommer till stan varje år. Men trots att det är rea runt omkring i landet så borde det finnas något negativt med Black Friday.

-Det som jag själv kan tycka är negativt är att man kanske spenderar för mycket pengar, så man i slutändan av månaden inte har råd. Det blir lätt att man spontanköper för mycket just den här helgen eftersom det är rea, säger Moa Kling

Våran Kåk är en av butikerna som öppnar redan klockan 07.00 på fredagen och tidigare år har det redan då varit kö utanför dörren.

-Det lönar sig att ha öppet det tror jag absolut, men det är inget vi har räknat på, säger Moa Kling

Henning Gillberg från White Monday tror att det handlar om mycket press när det gäller Black Friday.

-Jag har läst rätt mycket forskning. De som har Black Friday i butikerna, de känner en press på att om inte har Black Friday erbjudanden, utan bara grannarna här, då är vi sämre än de är, de upplever en press på att de också måste ge sig in i det för att inte förlora kunder, och kunderna känner att det är bara idag jag har på mig.

Så jag ställer frågan till dig, är det lönsamt att konsumera mer än vad vi behöver?

G-BVQ5VFQ7W4