Vem stänger dörren för att samarbeta med Sverigedemokraterna, vem vill ha med BÅDA gröna partierna på sitt tåg och vem kan tänka sig att jobba med alla partierna? Spekulationerna om vad som kommer att hända efter valet är många men vi har ringt runt till ledande politiker i Jönköpings kommun och kollat hur deras plan ser ut efter valdagen.

Andreas Sturesson, Kristdemokraterna: ”Vi eftersträvar ett alliansstyre, det är huvudalternativet och det finns ju en historik i Jönköping där Miljöpartiet hade ett samarbete med alliansen. Men vi  kommer inte samarbeta med SD, vi kommer inte regera eller förhandlad med dem.”

Jerry Hansson, Vänsterpartiet: ”Jag tror att vi rödgröna kan få egen majoritet, men vi måste också kunna göra upp med andra partier, möjligtvis Centern på kommunal nivå, men SD är uteslutet Kan vi ha ett rödgrönt styre med Centern är det bättre än ett högerstyre.”

Inger Gustafsson, Liberalerna: ”Jag tror inte att vi går hem på valnatten och vet vad som kommer hända under morgondagen. Ska vi gå in i någon koalition så ska vi ha gjort ett bra val, sen kan det ju finnas olika vägar öppna för ett majoritetsstyre i Jönköping. Det är partier inom mittsektorn som vi vill diskutera med.” 

Mona Forsberg, Socialdemokraterna: ”Vi samarbetar ju främst inom de rödgröna men söker oss gärna mot mitten efter valet. Blockpolitiken är gammal och förlegad så vi samarbetar gärna med Centerpartiet och Liberalerna. Sverigedemokraterna är helt uteslutet, både att regera och förhandla med dem.”

Peter Jutterström, Moderaterna: ”Vi går all in för alliansstyre, i vår bok finns inget annat. Vi kan tänka oss att styra med Miljöpartiet, det beror på vad en förhandlingsrunda ger. Att samarbeta med S eller SD skulle vara svårsmält för medlemmarna.  Och då är ju frågan, ska vi sätta oss i vänt i opposition eller inte?

Margareta Sylvan, Miljöpartiet: Det finns ju partier vi står längre ifrån och som vi står närmre. SD kan vi inte tänka oss att samarbeta med, de står långt ifrån oss. Vi är inte främmande för C och L står vi ju hyfsat nära. Vi vill ju samarbeta med dem vi kan få igenom mest med, alltså Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kristian Aronsson, Sverigedemokraterna: ”Vi stänger inte dörren för någon i sakfrågor. Vad jag har förstått kan alliansen tänka sig att styra i minoritet ett tag till, där skulle vi kunna vara ett stöd.  Sen beror det ju på vad som händer med de där i partiet ”Kommundemokraterna” om de kommer in eller inte. 

Ann-Marie Nilsson, Centerpartiet: Vi och MP har ett starkt intresse för miljö och klimatfrågor, så för oss är MP och S tänkbara att samarbeta med. Men i första hand satsar vi på alliansen, SD är helt uteslutet att samarbeta med. Ett majoritetsstyre är definitivt att föredra för det har ju visat sig vara svårt att leda i minoritet.