Många struntar i munskydden i kollektivtrafiken, trots Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det märks tydligt på bussarna i Jönköping. Journalistlinjen.nu har tittat på hur det ser ut i rusningstrafiken och ungefär hälften använde inte munskydd. – Det är folks eget ansvar att ta med och bruka munskydden, men det finns att hämta ut på våra stationer om man glömmer, säger Charles Tholin, affärsutvecklare på Jönköpings Länstrafik.

Det finns många tankar och åsikter angående användandet av munskydd. Bild: Pixabay

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten (FHM) är att munskydd bör bäras i kollektivtrafiken mellan klockan 07-09 på förmiddagen och klockan 16-18 på eftermiddagarna. Trots uppmaningar och informationsskyltar struntar ändå många i munskydden. När Journalistlinjen.nu åkte buss under onsdagsmorgonen var det bara ungefär varannan resenär som använde munskydd.

En av de som åkte buss i Jönköping i morse var Bengt Anhed, 57 år från Habo.
– Jag glömmer ibland, men det är väl viktigt.

Medan Mohammed Khaled, 17 år från Vetlanda säger att han själv alltid bär munskydd i rusningstrafiken men ser att många andra struntar i det. 
– Det är inte alls bra.

Och han får medhåll från Lorita Gurevica, 24 år från Jönköping.
– Jag tycker det slarvas med det. Varje gång jag åker så har jag munskydd, men jag har sett många som inte har det. Jag tycker det är synd.

Men idag blir det inga påföljder om man slarvar med rekommendationerna, man blir t ex inte avvisad från bussen om man glömt sitt munskydd.
– Vi följer FHMs beslut och vad de anser är lämpligt. Vi  kan inte bestämma vad någon ska göra, det handlar om att försöka nå ut med informationen till allmänheten, att varje individ ansvarar för sig själv. Det är viktigt att vi inte hittar på en massa egna fasoner och att vi följer smittskyddsläkarnas direktiv, förklarar Charles Tholin.

Men åsikterna om att reglerna skulle skärpas går isär.
– Det är självklart, och det borde även gälla i butiker, berättar Molly Andersson, 15 år från Jönköping.
– Vi måste ha munskydd för att minska smittspridningen, det skulle jag rekommendera, säger Mohammed.
– Jag tycker inte det behövs, det går bra som det är. Det blir ens eget ansvar.

Mattias Altgärde
J20alma@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4