Duplantis lyfter friidrotten – då får Hovslätt för lågt i tak

Armand Duplantis är friidrottens allra största världsstjärna. För svensk friidrott på klubbnivå är Mondoeffekten tydlig, det är samtidigt en utmaning för Hovslätts IK. – De äldsta hoppar upp i taket, vi får ha provisoriska lösningar med gummiribba, samt ta ner taklampan, säger Ann Axelsson, tränare i Hovslätts IK.

Armand Duplantis hoppar sex meter på Stockholms Stadion under Finnkampen 2019. 
Bild: Wikimedia Commons

I tisdags förbättrade stavhopparen Armand Duplantis sitt världsårsbästa med sju centimeter till 6,10 meter på World Indoor Tour i serbiska Belgrad. Duplantis försökte även på 6,19 m. Det är en centimeter högre än världsrekordet han har från inomhussäsongen 2020. Men han avstod det tredje och sista försöket. Armands idrottande har frälst en hel nation.

Hans men även Fanny Roos i kula, längdhopparna Khaddi Sagnia och Thobias Montlers framgångar är viktiga för de unga som sitter hemma.

– Vi har en generation som blir hemmasittande framför datorer och mobiler, de rör inte på sig. Då kan deras framgångar inspirera ungdomar så de tänker att det där vill jag också göra, säger Ann Axelsson, tränare i Hovslätts IK utanför Jönköping.

Även om intresset för stavhopp har ökat är det inte den mest populära grenen att utföra.

– Det som flest utövar är löpning och längdhopp. I Hovslätt har vi ett rullande schema, mellan tio och fjorton år ska man inte specialicera sig. Upplägget är att man får testa på alla grenar, senare visar det sig vad man är lämpad för, säger Axelsson.

Stavhopp är en gren klubben erbjuder men det finns problem.

– Liksom de andra grenarna får man testa på stavhopp. Inomhus funkar för de minsta, de hoppar ju inte högt utan gör det för att känna på tekniken. De äldre får det jobbigare då taket är ett hinder för deras kapacitet. Man kan ju hyra in sig i andra lokaler, men det är dyrt, vilket vi inte klarar av. Någon gång per år åker vi till Borås för att få lite riktig inomhusfriidrott i alla fall. Vi gör det bästa vi kan, säger Axelsson.

Pandemin sätter också stopp för stavhoppsaspiranter.

– Vi vill inte släppa in nya aktiva under inomhussäsongen, då vi har liten yta att röra oss på. Men när vi kan vara utomhus så hoppas vi på att kunna ta in nya intressenter, säger Axelsson.

Ann Axelsson tror att om Armand och hela svenska landslaget gör ett bra EM nästa helg så kommer det märkas i såväl Hovslätts IK som övriga friidrottsföreningar i Sverige. 

– Gör Duplantis fina tävlingsresultat kombinerat med vår utomhussäsong så kommer man märka ett ökat intresse för stavhopp, och ännu större blir det om Angelica Bengtsson gör fina resultat för då har vi en skicklig dam och herre i stavhopp, avslutar Axelsson.

I nästa veckoslut väntar alltså inomhus-EM i polska Torun där Duplantis är guldfavorit. Stavhoppet avgörs under kvällspasset söndag 7 mars. 

Josef Jacobson 
j20jajo@svf.fhsk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up