Grannarnas unika vintradition: “Jag har inte hört andra göra det vi gör”

Svensk Fastighetsförmedling har gjort rapporter som visar att 7 av 10 svenskar vill lära känna sina grannar bättre. Erik Hultgren och Martin Hansson är grannar och har nu varje vecka i två år haft en ovanlig vintradition. Det har lett till en stark vänskap och en ny vinpodd på marknaden.

Erik Hultgren från Jönköping flyttade för tre år sen till Stockholm med sin familj. Han blev granne med Martin Hansson som bor i ett hus några meter bort. En dag småpratade de och förstod att de delade kärleken till vin. Då började en oväntad ny vintradition som fick hela grannskapet att reagera. 

Varje gång Erik dricker vin så sparar han alltid lite vin i botten av flaskan. Sedan ställer han den utanför Martins dörr, tar en bild på flaskan och skickar det till Martin utan någon text. Då brukar Martin öppna dörren, dricka de sista sparade dropparna och skicka en recension till Erik. 

Och varje gång Martin dricker vin gör han samma sak för Erik. De sparar alltid lite vin i botten till varandra. 

– Det har gjort att vi idag är väldigt nära vänner. Jag har inte hört andra grannar göra det vi gör, det är rätt unikt, säger Erik.

Du mår bättre av att känna dina grannar

Svensk Fastighetsförmedling har gjort rapporter som visar att 7 av 10 svenskar vill lära känna sina grannar bättre men att många inte vågar. Deras rapporter visar att du mår bättre av att småprata och lära känna dina grannar. Då små stunder av social kontakt är bra för både kroppen och hjärnan. Boken “Tillsammanseffekten” av lyckopsykologen Katarina Bloom visar även forskning på hur småprat kan hjälpa en att må bättre.

De startade en vinpodd

Martin Hansson och Erik Hultgrens  vintradition har de nu haft i två år och den är här för att stanna. De bestämde sig för att dricka vin genom alla regioner i Italien. Nu har de betat av populära druvor och vinsorter i både Italien och Australien. Nästa mål är att testa på landet Frankrikes vinsmaker. För ungefär en månad sedan startade de även en vinpodd som heter Vinjakten där de recenserar vinsorter för alla som älskar denna alkoholsort. 

Erik Hultgren ställde en vinflaska med lite vin i botten utanför Martin Hanssons dörr på kvällen. 

Författare

Tania Gazi

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4