Han gjorde 667 poäng på 920 matcher i HV71 i grundserien och slutspelet i SHL. På lördag är det dags för Johan Davidsson att bli hyllad för sina insatser för klubben när hans tröja hissas upp i taket i Kinnarps Arena i samband med matchen mot Skellefteå.

– Det känns väldigt roligt och det blir förstås ett minne för livet och även något historiskt, säger Johan Davidsson.

Efter 21 säsonger på högsta nivån så var det i våras dags för Johan Davidsson att ta farväl till ishockeyn. Han gjorde sin sista match under våren 2013 och förra säsongen spelade han ingenting. En knäskada satte stopp och nu är han i stället assisterande sportchef i HV71.
– Jag försökte verkligen in i det sista, men till slut gick det inte. På ett sätt var det skönt att inte behöva ta ett beslut själv när man skulle sluta så på det sättet är jag inte bitter över det.

Han trivs i sin nya roll som sportchef för klubben som han älskar.
– Tankarna har funnits där att om det dyker upp en roll i klubben som skulle passa mig så skulle jag vara intresserad. Sen gick det rätt fort när det bestämdes att vi skulle ha en assisterande sportchef och det kändes som en bra roll för mig när jag blev erbjuden den. Jag trivs väldigt bra.

Att vara sportchef i en elitklubb är en utsatt position 2014. Men Davidsson har ett nära samarbete med sportchefen Johan Hult.
– Det är självklart en utsatt position, och det är kanske inte någon man stannar på resten av livet. Men det fungera bra nu och jag jobbar med både laget och administrativa saker som scouting av nya spelare.
Efter 21 år på ishockeyrinken så kan det vara lätt att sakna att snöra på sig skridskorna, men Davidsson tycker ändå att omställningen har gått bra.
– Det är skönt att kunna motionera på sina egna villkor nu. Men visst suger det lite i kroppen ibland och man saknar den där adrenalinkicken man fick av att spela.

HV71 har fått en helt okej start på säsongen med två vinster och två förluster. Trots de senaste årens lite sämre resultat så är målet SM-guld för klubben.
– Vi har fått en hyfsad start i år. Men det vore tjänstefel att inte ha som målsättning att vinna, sen är det självklart en lång resa dit och det är många lag som slåss om det.

I dag väntar match borta mot JYP i Champions Hockey League. En turnering som Davidsson ändå anser vara viktig.
– Jag tycker att det är en bra turnering och vi vill göra en så bra insats som möjligt där. Det är viktigt att visa sig för andra klubbar ute i Europa.

För Davidsson själv väntar nu tröjcermonin på lördag.
– Jag är lite lagom nervös, men inte så att jag inte kan sova om nätterna, avslutar han.

Samuel Abrahamsson