I början av Mars kan pandemilagen skärpas och både frisörsalonger och tatueringsstudios kommer i så fall tvingas stänga.

– Vi har inte märkt av att våra kunder känt oro, tvärt om har intresset för att tatuera sig ökat. Mer fritid och brist på andra nöjen har nog spelat in, säger Jimmy Bergström som är tatuerare på Tatuering Wester. 

Företag runt om i landet går på knäna. Restauranger och cafeér stänger ner och det ser inte ut att bli bättre på lång tid framöver. Rädslan för det sociala mötet är påtagligt, men Tatueringen Wester i Jönköping märker inte av den negativa samhällsutvecklingen.

– Vi har inte märkt av att någon har varit rädd när dom ska komma och tatuera sig hos oss, säger Jimmy Bergström. Vi har redan innan dom kommer varit tydliga med att vi endast använder sterila verktyg, engångsartiklar, mask och rikligt med handsprit.

Tatuering Wester ser en ökning i antalet sökande som vill tatuera sig, Det tror Jimmy bland annat beror på att människor inte lägger pengar på andra nöjen, och för att tid helt plötsligt finns. 

– När pandemin kom så hade jag låga förväntningar på hur det skulle utveckla sig. Man började höra om andra branscher som det gick åt skogen för, men för oss har det gått väldigt bra. Vi tatuerar ungefär lika många som tidigare. Typ fem om dagen, men det kan variera.

Jimmy ser en ökning i antalet intresseanmälningar just nu, men trots uppgången så finns det vissa saker att förhålla sig till som tatuerare. Studion ställer krav på kunderna och är noggranna med att hålla nere smittspridningen, både för dom som ska tatuera sig och för dom som tatuerar. Bland annat får gäster i form av exempelvis vänner och familj inte följa med under tatuerandet. 

– Vi kräver att alla som ska tatuera sig hos oss ska lämna in en hälsodeklaration för att vi ska vara riktigt säkra. Vi frågar även noga hur personerna som ska komma mår och vid minsta förkylningssymptom så nekas dom att komma hit, och vi försöker fixa en ny tid.

En grupp som ofta diskuteras i pandemin är dom äldre, och deras rädsla för platser där många människor flockas och där det fysiska mötet kan innebära en smittorisk. Trots det så söker sig många äldre till tatueringsstudion. 

– Förr så var tatueringar förknippat med kåkfarare och gangstrar. Vi försöker måla upp tatueringen som en konstform och därefter skapa vackra och fina grejer. Det tror jag är en anledning till att äldre söker sig till oss, även just nu. Senast förra året precis innan pandemin hade vi en 91 åring som kund.

Även andra målgrupper har visat intresse för deras tjänster, bland annat personalen på intensivvårdsavdelningen. Dock skulle inte det komma sluta lika lyckligt. 

– Vi hade personal på IVA som ville tatuera sig, och det är ungefär två månaders väntetid hos oss. När det väl var dags hade trycket på IVA förstärkts och dom var då tvungna att avboka vilket kändes trist.

Olle Rydqvist

j20ryol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4