Globen byter namn till Avicii Arena från och med den 19 Maj 2021

Globen är en av Sveriges mest välkända byggnader med sin unika, runda form. Efter 35 år med samma namn byter nu dåvarande Ericsson Globe namn till Avicii Arena efter artisten Tim Avicii Bergling som avled 2018 efter att ha lidit av allvarlig psykisk ohälsa.

– Jag tycker det är fantastiskt att man hyllar en av Sveriges största artister på detta sättet, säger Sandra Berg som är Avicii fan sedan många år tillbaka.

En anledning till namnbytet enligt Avicciarena.se är att arenan vid sidan av konserter och sportevenemang ska upplysa om psykisk ohälsa genom att bjuda in skolklasser, beslutsfattare och sakkunniga till event och samtal i ämnet. Man ska även hålla en musikgala årligen på Tim Bergling foundations årsdag den 5 December. Sandra Berg, som dagen till ära tagit på sig en Avicii t-shirt tycker initiativet till namnbytet är bra.

– Jag tycker det är fint att man uppmärksammar problemet via en ikon som Avicii, säger Sandra Berg. Dels upplyser man folk om problemet, och låter samtidigt Aviciis musikarv leva vidare genom byggnaden.

Då Globen är ett namn som är så pass klassiskt så tror hon att det blir svårt att vänja sig vid namnbytet.

– Jag tror att man fortfarande kommer säga Globen när man åker dit på konserter och så, men det tar inte bort faktumet att det är ett fantastiskt, nytt namn. 

Vem/vilka tycker du borde få en arena uppkallad efter sig?

Ing-Marie Svensson, 78 år, Pensionär, Jönköping – Jag tycker att Pfizer borde få en arena uppkallad efter sig. Deras vaccin fick mig att kunna leva mitt liv någorlunda normalt igen.

Elvira Thorson, 15 år, Studerande, Jönköping – Det vore kul om någon kvinna kunde bli uppmärksammad på samma sätt. Någon som gjort något stort för samhällsutvecklingen, typ Greta Thunberg eller Astrid Lindgren.

Sandra Berg, 23 år, Tandläkare, Linköping – Vid sidan av Avicii tycker jag ABBA förtjänar det. Dom är också ikoner, dåtidens Avicii rent globalt typ.

Alexander Lebedev, 32, Studerande, Jönköping – Jag tycker det är en svår fråga och svara på. Jag har alltid älskat bandet Red Hot Chili Peppers så det får bli dom då, haha!

Freja Wallin, 7 år, Jönköping –Min Mamma, eller nej förresten, Billie Eilish!

Reporter: Olle Rydqvist

j20ryol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4