Kändis gästade Svf

Bild på ung kille med glasögon.

På öppet hus i lördags gästades Svf:s radiostudio av 20-åriga Vilfred Landstedt. Han visade sig vara en rikskändis med mer medievana än journaliststudenterna i studion. Mötet blev ett av de mest minnesvärda under den tre timmar långa sändningen. 

Vilfred har aspergers syndrom och en cp-skada, något som påverkar hans motorik och energinivå. Men det gör också att han har ett oerhört bra minne och ett välutvecklat språköra. Vilfreds största dröm är att bli journalist, vilket var anledningen till att han besökte öppet hus på Svf i lördags.

– Min dröm är att jobba på radio och TV. Jag har faktiskt varit med några gånger och pratat i P4 Östergötland och varit programledare i SVT för Världens Barn , Startskottet, säger Vilfred.

Han har dessutom varit med i Allsång på Skansen, programlett Världens barn startskottet och deltagit i Musikhjälpen där han sopade mattan med Gina Dirawi i ett mello-musikquiz. 

– Det är en pirrig och härlig känsla att få vara med i radio och tv.  När jag var programledare för Världens barn var jag lite nervös innan, men otroligt glad att få chansen att va med i något så stort, säger Vilfred.

"Vill inte begränsas av något"

Vilfreds mamma Bettina berättar att hon alltid varit noga med att inte låta sin sons funktionsvariation begränsa hans mål och drömmar. 

– Det är lätt att bli lite för beskyddande som förälder. Jag har aldrig låtit Vilfred bli sin diagnos, han är så mycket mer än så, säger hon. 

Vilfred själv ser inte heller sin funktionsvariation som en begränsning, han menar dock att han kommer behöva hitta lösningar och andra vägar för att nå sina mål. 

– Självklart finns det svårigheter, men de är till för att lösas och kan göra att man växer som människa. Jag tycker det är viktigt att representera mångfald i alla yrken och som de flesta människor vill jag inte begränsas av något, säger han. 

Se radiointervjun med Vilred nedan.

Reporter

Linda Ohlquist & Miranda Widdgård

Journaliststudenter

Dela gärna

Senaste artiklar