Idag inleds en tre dagar lång rättegång mot den 22-årige mannen som gick till oprovocerad attack i Vetlanda. 
Det var den 3 mars och klockan var omkring 15:00 när polisen fick det första larmet.

 Mannen attackerade sina offer med kniv, sju personer blev allvarligt skadade varav tre fick livshotande skador. Samtliga offer var män  mellan 35 och 75 år. 
Attacken skedde på fem olika platser runt om i Vetlanda centrum och några av de skadade tog skydd och gömde sig i närliggande butiker. 
Ungefär 20 minuter efter första attacken fick polisen tag i den misstänkte mannen som skrek “Allahu akbar” (betydelse: Gud är störst) och gav tecken på att han skulle skära halsen av sig. Då agerade polisen genom att skjuta mannen i benet. 

Säkerhetspolisen (SÄPO) blev involverade i fallet och man utredde det som terrorbrott, men redan dagen efter såg man inget terrormotiv och det utreds som mordförsök. 

22-åringen är afghansk medborgare. Han hade dock under 2015 sökt asyl i Norge med ett pass som visade att han var född år 1988. 
Norge avslog mannens asylansökan och han kom till Sverige 2016 med ett pass som visade att han var född 1999. Enligt svensk folkbokföring är mannen född 1991. 
Sedan 2017 har mannen haft ett tillfälligt uppehållstillstånd som i olika omgångar har förlängts. 

Mannen har tidigare blivit dömd till ringa narkotikabrott. Mannen har själv berättat att han har haft ett missbruk och mått psykiskt dåligt. 

Kammaråklagaren Adam Rullman förklarar under SVT:s livesändning av rättegångens första dag att han kommer begära en större rättspsykiatrisk utredning. Beroende på vad utredningen kommer fram till kan detta påverka straffet.

Reporter: Josefin Norlund 
j20nojo@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4