Kind of Blue: Banbrytande jazz

I år fyller Miles Davis banbrytande album Kind of Blue 65 år. Trots denna ålder, slutar albumet aldrig att fascinera människor runt omkring i världen. Kind of Blue är den perfekta jazzplattan, som bara fortsätter att stråla med sin glöd för varje år som går.

Året är 1987 och den sittande presidenten Ronald Reagan har bjudit in Miles Davis till en stor gala i Vita Huset. Trots hans otroliga framgång under många år, verkar inte många i den stora salen känna igen Miles Davis. När han slår sig ner på sin plats sitter hans bordsdam bredvid, Nancy Reagan. Hon ler mot honom och frågar: ”Vad har du gjort för att förtjäna en inbjudan hit?” Han ser henne kallt i ögonen och svarar:”Tja, jag har ändrat vägen för musikhistorien 5 eller 6 gånger. Vad har du själv gjort för att förtjäna att vara här?”

Huruvida det är sant att han ska ha sagt det sista är osäkert, men att han hade revolutionerat vägen för musikhistorien flertalet gånger, är helt säkert. En av alla dessa gånger var den 17 augusti 1959 när han släppte sitt nya album Kind of Blue.

Även under tidigare album hade Miles Davis alltid valt att gå sin egna väg, och var aldrig rädd för att utmana sig själv och andra jazzmusiker för att få fram något nytt.

Inför Kind of Blue ville Miles Davis testa något helt nytt, något som han bara hade närmat sig i ett tidigare album. Model jazz. En typ av jazz där improvisation är det huvudsakliga och där riktlinjerna inte ska vara för tydliga. Han ville att musikerna och instrumenten skulle prata med varandra och vara ansvariga för den musikaliska debatten. För att få till detta valde han noggrant ut ett gäng medspelare, där alla skulle spela en enskild viktig roll i Kind of Blues utformning och sound.

Kind of Blue föds

Miles Davis valde noggrant ut den tidens bästa jazzmusiker som han kunde hitta och tillsammans, den 2 mars 1959, stegade han in på det knarriga golvet i studion i New York tillsammans med sina bandmedlemmar och spelade in den första halvan av albumet. Den 22 april samma år var de tillbaka igen för att spela in andra halvan. Endast två tillfällen, sedan var det klart. Samma år i augusti kom albumet ut och jazzvärlden skulle aldrig mer vara sig lik igen.

Kind of Blue fick en otrolig slagkraft att den lyfte Miles Davis till nya höjder. Efteråt skulle han gå vidare och skapa fler album med samma typ av slagkraft. Men Kind of Blue förblir ändå det album som han mest förknippas med. Det blev coolt att tycka om jazz, och i synnerhet Miles Davis. Runt omkring i världen beundrade och studerade jazzfantaster albumet då det kom ut och skulle fortsätta att göra så fram till idag, 65 år senare.

Än idag släpps nya utgåvor av Kind of Blue ut på både vinyl, CD och digitalt. 

Är du kanske inte så intresserad av jazz, sätt på Kind of Blue ikväll och ge albumet en chans. Lyssna med dina vänner. Lyssna ensam med hörlurar. Lyssna i bilen på väg hem. Hur och var du än lyssnar, så rekommenderar jag dig att lyssna. Från första spåret till det sista. Jag tror inte att du blir besviken.

Reporter

Rikard B. Liljegren

Journaliststudent

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4