Nu är det klart: Så ska nya hamnpiren se ut

Nya hamnpiren i Jönköping

Enligt Jönköpings kommun krävs det en nystart för hamnpiren för att få en väl fungerade och attraktiv målgrupp. Nu är det bestämt hur den nya hamnpiren ska se ut, där visionen kretsar utifrån Vättern. 

38 intresseanmälningar kom in när Jönköpings kommun tillsammans med Sveriges Arkitekter anordnade en tävling kring hur den nya hamnpiren ska se ut. Tre av intresseanmälningarna valdes ut. De anonyma teamen bakom varje förslag fick fortsätta utveckla sina förslag och nu har juryn valt ut sin vinnare. 

– Detta är ett av våra viktigaste projekt för jag tror att många blir besvikna idag när de kliver av tåget, att man inte tagit vara på möjligheterna som finns här, säger Bengt Mattias Carlsson, som är stadsarkitekt på Jönköpings kommun, till SVT Nyheter Jönköping.

Vättern är utgångspunkten

Idag är hamnpiren en plats där flera restauranger håller till. Om de kommer finnas kvar är oklart. Det vinnande förslaget har Vättern som utgångspunkt genom hela visionen. Det finns en tydlig grundidé som genomsyrar hela det vinnande förslaget.

– Här finns mötesplatser för alla och varje detalj är anpassad efter Vättern. Intentionen med att skapa en stadsdel i Vättern har man lyckats bra med genom att skapa en sammanhängande struktur, precis som ett gatunät med bryggor, pirer och byggnader anpassade till platsen, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.

Detaljplaneringen startar i vår

Enligt Tor Olsson, uppdragsledare för arkitekttävlingen, kommer de börja jobba tillsammans med det vinnande teamet. Tillsammans hoppas de på att dra igång med detaljplanearbetet under våren. Visionen kommer att hjälpa dem när de ska skapa ett område som sätter Jönköping på kartan.

Reporter

Hedda Törnquist

Hedda Törnquist

Journaliststudent

Dela gärna

Senaste artiklar