Niklas Wikegård, hockeyexpert, promenerade förbi Tändsticksområdet innan torsdagskvällens slutspelsmatch.

Hotell, barer, tändstickor och tegel. Tändsticksområdet är ett kulturarv som skapar framtidsplaner. ”Det kommer att se ut som toapappersrullen”, säger Lloyd Tabing, stadsplanerare och konstnär.

Tändsticksområdets framtid är ett hett ämne i Jönköping. På tisdagskvällen höll Jönköpings-Posten en debatt om hur området ska bevaras. Höghushotellet som byggs tätt intill området var också ett ämne. Journalistlinjen besökte Tändsticksområdet för att träffa personer som håller till bland tegelväggarna.

William Füller från Tyskland studerar på Jönköping University och bor i en studentlägenhet på Tändsticksområdet.

William Füller bor i en studentlägenhet på Tändsticksområdet.

– Jag tycker att det är ganska bra redan nu. Det är en av de bästa platserna i Jönköping, därför att de gamla tegelhusen finns här. Det skulle kunna öppnas mer restauranger, men annars är det bra. Det skulle kanske vara bra med ett kafé, säger William.

Lloyd Tabing, som studerat stadsplanering och har ett galleri på Tändsticksområdet, var på tisdagens debatt.

– Tändsticksområdet har fantastiska möjligheter, men tyvärr verkar det som att kommunen inte vill göra något för att främja området. Det är inga aktiviteter här, förutom julmarknaden. Kommunen verkar inte bry sig, säger Lloyd.

Lloyd Tabing från USA har galleriet Lloyd Tabing Art på Tändsticksområdet. 

Han vill använda kulturen för att ge Tändsticksområdet liv.

– Det finns studenter här som håller på med kultur. De är musiker. Vi skulle kunna ha konserter vid lunchtid för att locka mer gäster till området och restaurangerna.

Och tycker inte att kommunen investerar rätt.  Att resurserna läggs på restauranger och pubar leder till nedskräpning.

– På exempelvis en fredagsmorgon ser det ut som att en tornado har svept förbi. Det är trasiga flaskor och cigaretter överallt. Och inget plockas upp för ens på måndagen.

Hotellet som ska byggas mellan Tändsticksområdet och Juneporten har mött mycket motstånd från Jönköpingsborna. William Füller tycker inte att hotellet behövs.

– Det finns redan hotell i stan och det passar inte in bredvid Tändsticksområdet. Sen kommer det bli mer högljutt, men det är mitt problem eftersom att jag bor här, säger William.

Lloyd är också skeptisk till bygget.

– De säger att det designas för att passa in, vilket är dumt, det är högt och liknar inte alls Tändsticksområdet. Det kommer att se ut som toapappersrullen (Munksjötornet) fast på den här sidan stan, säger Lloyd.

G-BVQ5VFQ7W4