Emma Watson höll i helgen ett tal till FN, där hon sedan i våras är goodwillambassadör. I talet presenterar hon en jämställdhetskampanj som heter HeForShe och uppmanar män att engagera sig inom feminismen.

– Att kämpa för kvinnors rättigheter blir ofta synonymt med att hata män. Om det är något jag vet med säkerhet är det att det måste stoppas, säger hon i talet.

Harry Potter-skådespelerskans tal har uppmärksammats enormt på sociala medier och hyllas världen över. Emma Watson utgår till stor del från egna erfarenheter i talet och hur det har påverkat henne till att arbeta för feminism.

– När jag var åtta år började jag ifrågasätta könsbaserade förutsättningar och blev kallad för ”bossig” för att jag ville regissera pjäserna vi satte upp för våra föräldrar, medan killarna inte blev det, säger hon tidigt i talet och fortsätter att räkna upp exempel från sitt egna liv där hon blivit utsatt för bedömningar utifrån sitt kön.

Hon påpekar att feminism är ett värdeladdat ord som många anser är negativt, men att det inte är det viktiga i kampen för jämställdhet. Det viktigaste är att man strävar för samma sak, det vill säga lika villkor för män och kvinnor. Kampanjen HeForShe är den första i sitt slag från FN, och riktar sig till män för att uppmana dem till att engagera sig för feminism. Det säger hon är lika viktigt som att kvinnor engagerar sig, annars kommer aldrig någon förändring att nås i frågan.

Videoklippet med Emma Watsons tal har setts över en miljon gånger sedan det laddades upp i lördags.

 

Jakob Romeborn

 

Se talet här:

 

 

G-BVQ5VFQ7W4