Bosatt i Florida lever Cecilia Ludvin ett lugnt och stillsamt deltids-liv i USA. Men i en delstat där det finns starka politiska åsikter och Trumpskyltar i varannan korsning väljer hon att hålla sina egna tankar om det amerikanska valet för sig själv.
–Det är inte som att jag skyltar med att jag tycker Trump är en knäppgök, säger Cecilia Ludvin.
Höstdagen bjuder på 25 plusgrader och Cecilia Ludvin sitter och tar in morgonsolen från sin balkong i Naples, Florida. Sedan några år tillbaka är det här hon bor under de kalla vintermånaderna i Sverige.
–Det bästa är att det är shorts och t-shirt väder, det gillar jag, säger hon glatt.
Hennes relation till USA började när hon, i sin ungdom, var au pair i grannlandet Kanada. Men anledningen till att hon idag har en lägenhet i USA tar oss tillbaka till en kryssning för lite mer än 4 år sedan.
–Jag och min man var på kryssning i Karibien och så en kväll när vi skulle käka middag så hamnade vi vid samma middagsbord som ett gammalt amerikanskt par, Laura och Ernst, berättar hon.
Trots en stor ålderskillnad fattade de två paren snabbt tycke för varandra. Veckan efter valde Cecilia och hennes man att besöka sina nyfunna vänner i Naples, Florida.
–Det var jättetrevligt! Ett år senare besökte vi dem igen och kände att wow, det var så skönt att vara tillbaka!
Cecilia hade länge drömt om att skaffa ett ställe i solen, och efter sitt andra besök i Naples bestämde hon och hennes man sig för att det var där drömmen skulle bli verklighet.
Idag är Cecilia och hennes man i Naples ungefär fem månader om året. Hon jobbar som redovisningskonsult på distans och lever en livsstil där lugn och strandhäng är centrala inslag. Men trots den avslappnade livsstilen går det inte att ignorera de politiska spänningarna som präglar landet inför det amerikanska landet.
–När vi åker till mataffären finns det en korsning vi passerar, där står folk med plakat varje dag där det står “Honk for Trump”, säger hon.
Med sitt stora antal elektorsröster har Florida länge varit en avgörande “swingstate” i presidentvalen. Detta på grund av att delstaten, likt andra vågmästarstater, har en blandad befolkning när det kommer till ursprung, ålder och socioekonomiska tillhörighet. Men de senaste åren har delstatens politik blivit allt mer konservativ. Under Donald Trumps tidigare kampanjer har Florida visat sitt stöd för kandidaten och med en vecka kvar till valet 2024 visar mätningarna att republikanerna har ett övertag.
Enligt en artikel ur Business Insider var det den äldre och välbärgade befolkningen i Florida som röstade på Trump de två tidigare val-åren. Republikanerna lovar lägre skatter och fokuserar på ekonomisk frihet vilket Cecilia påpekar är grunden till att så många Florida-bor väljer att rösta rött.
–Människor är väldigt rika här, de bor liksom i stora slott, så för dem faller ju såklart valet till Trump, säger Cecilia och fortsätter; Sen är majoriteten är kristna och konservativa och många tycker inte att en kvinna platsar som president helt enkelt, säger Cecilia.
Hon blickar ut från sin balkong mot den lilla insjön som ligger alldeles intill lägenhetshuset där hon bor. En typisk syn i Florida där träsk och våtmark täcker stora delar av delstaten.
Då Cecilia inte själv får rösta så väljer hon att inte lägga för mycket energi på valet. Med ett amerikanskt visum på 10 år kommer inte hennes egen situation att påverkas nämnvärt av utslaget. Men hon har sina förhoppningar.
–Jag skulle tycka det vore kul om en kvinna vann, jag tror definitivt Kamala Harris hade gjort ett bättre jobb som president. För mig är Trump mer som en opålitlig barnunge.
Många väljare i USA, särskilt kvinnor, ser Kamala Harris som en symbol för förändring och framsteg. Även om Donald Trump har övertaget i Florida för tillfället, visar den yngre befolkningen i delstaten tendenser att luta mer åt demokraterna. I Cecilias umgängeskrets däremot håller majoriteten på Trump vilket gör att hon håller låg profil angående sina känslor kring valet.
–Det är inte som att jag skyltar med att jag tycker Trump är en knäppgök, säger hon och skrattar.
Vad händer om du diskuterar politik med dina amerikanska vänner?
–Det är svårt att diskutera med dem för det är så fast i sin övertygelse så det går inte att ifrågasätta. Vissa uttalanden som Trump gör i debatten tycker jag är helt ofattbara medan de tar det på blodigt allvar. De tror ju på fullaste allvar att valet 2020 var stulet.
Cecilia upplever att hennes vänner identifierar sig starkt med det politiska parti de röstar på. Det tror hon är på grund av det amerikanska tvåpartisystemet som länge blivit kritiserat i USA då det påstås förstärka polariseringen i landet.
–I Sverige kan man ju lägga sig någonstans i mitten om man inte vill rösta på Moderaterna eller Socialdemokraterna, men här finns ju inte den möjligheten, säger hon.
Hur är det att umgås med människor som tycker så annorlunda om valet?
–Ja, det funkar bra, det är ju inte som att jag undviker människor med annan politisk bakgrund i Sverige heller, säger Cecilia.