Under tisdagen kom beskedet alla fotbollsälskare väntat på, seriestarter för flertalet divisioner får starta från och med den 5 juni. Men trots beskedet kan fortfarande enstaka regioner helt ställa in premiären.

– Vi kan inte sätta igång vårt seriespel om inte alla regioner säger ja, säger Christer Gustafsson, ordförande i Smålands Fotbollförbund.

Husqvarna FF i möte med Falköpings KIK. Bild lånad från Husqvarna FF:s hemsida. Foto: PEAX

Beskedet om seriestarten kom efter Folkhälsomyndighetens beslut att släppa vissa restriktioner och allmänna råd gällande tävlingsverksamhet den 1 juni. En glädjande nyhet för bland annat Tommy Hermansson, tränare för Husqvarna FF:s damlag.

– Jättepositivt. Vi har längtat efter detta, säger han och fortsätter berätta varför detta betyder mycket för spelarna.

– Det är klart att det är viktigt för dem. De tränar ju fyra, fem dagar i veckan för att få spela matcher och bara nöta träning, träning, träning, det funkar ett tag men för att hålla uppe glädje och motivation för fotbollen så behöver man matcher och få det här tävlingsmomentet.

Kronoberg och Kalmar kan stoppa premiären

Premiären kan dock skjutas upp på grund av lokala rekommendationer och för Smålands del räcker det att en region inte tillåter tävlingsmatcher för att seriestarten ska stoppas.

– I Kronobergs och Kalmar län gäller rekommendationerna fram till och med slutet av maj och försvinner inte de så går det inte att börja serierna, utan då måste vi flytta fram, säger Christer och menar att det här gäller även om båda inblandade lag kommer från en region som har hävt sina rekommendationer.

– I och med att serierna hänger ihop och lagen blandas mellan regionerna så blir det väldigt konstigt och haltande om inte alla lag startar samtidigt. Därför måste vi kunna börja seriespelet i samtliga regioner.

Tommy Hermansson nås av nyheten via telefon.

– Jag har inget att säga. Det vi har fått från Svenska fotbollsförbundet är att division 1 dam och division 2 och 3 herr ska starta den 5-6 juni. Sen kan ju allt hända, att det blir en jättesmittspridning och så vidare och då kanske restriktionerna ändras, säger Tommy som menar att det är en tråkig nyhet men att han har förståelse om det skulle bli utfallet.

– Såklart jättetråkigt, men eftersom vi lever i en pandemi så är folkhälsan viktigare, säger han.

Reporter: Elmer Rikner
j20riel@svf.fhsk.se