Knappt har fröerna nått butikerna förrän de nästan säljer slut. Odlingsintresserade ser till att köpa på sig fröer för att vara på säkra sidan. – Just nu är det ätbara fröer som säljer mest, säger Helén Landin, delägare till Backamo Handelsträdgård i Bankeryd.

Nu är det dags för alla med gröna händer att börja förså inför våren och sommaren. Odlingsintresset växte markant i och med pandemin och ser ut att fortsätta i år.

Att odla sina egna grönsaker har blivit ett sätt att både komma närmare naturen och känna sig miljövänlig. Ekologisk odling är det man ser mest av på sociala medier. 
– Det är mest ätbara fröer som säljs, jag tror det är att man vill odla sitt eget, att ha det hemma och att få giftfria grönsaker, säger Helén Landin.

Dahliatrenden håller i sig

Intresset för att odla är stort både när det gäller grönsaker och blommor. Den instagram vänliga blomman Dhalia har blivit den hetaste trenden i trädgården och det tror blomsterhandlaren Helena Landin komma hålla i sig även 2023.
– Vi kommer snart få in säsongens Dahlia knölar och det brukar vara en storsäljare, säger hon. 

Odlingsintresset märks också på sociala medier. Många delar med sig av sina tips hur de tar han dom sina växter i olika grupper på sociala medier.

Allt ifrån odlingskurser och facebookgrupper om sticklingar och luftfuktare har blommat upp senaste tiden. Och det ökade trycket märks hos handelsträdgårdarna. På Backamo i Bankeryd ökade försäljningen under pandemin och det ser ut att bli likadant den här säsongen.  
– Fröer vi säljer så här tidigt är tomater och chili men vi märker att folk redan nu köper på sig fröer som de kan odla senare i vår, säger Helén Landin, delägare till Backamo Handelsträdgård i Bankeryd.  

Hanna Ferm Tiitus
j22tiha@fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4