Kalle Ahlsen

Journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea för 13 år sedan, enligt eretrianska regeringen är han fängslad för brott mot rikets säkerhet. Han har ännu inte fått någon rättegång eller officiella anklagelser.

Dawit flydde till Sverige under 1980-talet och fick Svenskt medborgarskap 1992. Han behöll sitt medborgarskap i Eritrea, och åkte åter till landet efter att kriget tagit slut. Där började han jobba för den oberoende tidningen Setit.

Det var den 23 september 2001 som Dawit arresterades av eretriansk polis. Somliga tror att han tillfångatogs till följd av en artiklar han skrev, om en grupp politiker i Eritrea som krävde politiska reformer. Politikerna fängslades under samma period som Dawit.

Sveriges regering har utövat så kallad tyst diplomati för att försöka få läget förändrat för Dawit. Detta har ännu inte lett till några större framgångar.

I Sverige har fallet Dawit Isaak närmast blivit symboliskt. Organisationen Free Dawit försöker hålla Dawit kvar i folks minnen, och uppmuntrar till att göra saker för att behålla honom i minnet.

I dag överlämnades ett protestbrev till eretrianska ambassaden.
– De öppnade dörren, men bara så mycket att vi kunde räcka över våra papper, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit till Expressen.

I GP skrev Dawits bror följande i dag:
”I dag har Dawit Isaak från Göteborg suttit 4 748 dagar i fängelse i Eritrea. Under årens lopp har många vittnen berättat att Dawit lever under mycket svåra förhållanden i det hemliga Eiraeiro-fängelset som ligger 15 kilometer norr om Eritreas huvudstad Asmara.
Åtskilliga politiska fångar i Eiraeiro har avlidit under årens lopp, men vi är många som hoppas och tror att Dawit fortfarande är vid liv”.

Maja Lind

Fotograf: Kalle Ahlsén