black-friday-cyber-monday2

Snart är en av årets största helger för konsumtion här, Black Friday. Som det låter drar det igång på fredagen och pågår ända till den så kallade “Cyber Monday”. Hur kommer det sig att fenomenet har vuxit sig så stort? Kommer detta gynna den annars utdöende handeln i butikerna?

Helena Malm är marknadskoordinator på Jönköping City. Hon ser bara fördelar med fenomenet.

– Black Friday är ett evenemang som vuxit sig allt starkare de senaste åren. Förra året tog vi ett konkret grepp om det här fenomenet. Flera butiker har utnyttjat Black Friday och vi ville konceptualisera det hela, säger hon.

Det finns en lång lista av affärer i Jönköping som kommer utnyttja denna konsumtionens och kommersialismens gyllene högtid. Anledningen att konceptet har en sådan levnadskraft är självklart.

Förra året upplevde många butiker att Black Friday var den starkaste helgen för försäljning under hela året. Vi vill samtidigt få affärer att lyfta fram sina varor ännu mer, säger Helena Malm.

Att butikerna både samverkar och konkurrerar med varandra för att skapa ett bättre konsumtionssamhälle gäller för hela Jönköping, inte bara i city. Även butikerna på A6 lockar köpare, vilket gör att färre söker sig in till stadskärnan. Detta ser inte Helena Malm som ett problem.

– Det finns många butiker som har samma erbjudanden såväl i city som på A6. Var man väljer att handla beror på var man passerar förbi. Det handlar mycket om tillfälligheter, säger hon.

Efter helgen väntar “Cyber Monday”. Denna dag har blivit marknadsförd som en dag som innebär större e-handel, alltså digital handel över nätet. Allt fler unga söker sig till denna form av konsumtion, samtidigt som många fortfarande föredrar att gå in i de faktiska butikerna.

– Black Friday kommer ur en e-handelstradition, men jag tror många är ute efter upplevelsen av att handla i butik också.

Ju mer det lackar mot jul ökar också stressen för julklappar. Då kan en sådan här helg vara perfekt för att lugna ner hetsen.

– Helgen ligger väldigt strategiskt nu innan julhandeln drar igång på allvar. Jag tycker att det är bra för att få upp julklappsförsäljningen. Många vill sitta lugnt i båten innan december börjar, så att man kan fokusera på andra julförberedelser, säger Helena Malm.

 

Se en enkät om hur personer i Jönköping city kommer handla på Black Friday här

G-BVQ5VFQ7W4