Tiden för bokrean är inne och imorgon, onsdag, drar den igång på Akademibokhandeln i Jönköping. För morgonpigga bokmalar är det en guldgruva.

Klockan sju slår Akademibokhandeln på stan och A6 upp dörrarna för de som gått och längtat efter att få köpa den där boken alla talar om för en billigare peng.

”Alltid rea”
Trots att det är enormt mycket folk på morgonkvisten så har uppståndelsen kring själva bokrean minskat. Visserligen är det en tradition men en orsak till det är att rean inte är en lika stor grej nu för tiden. Per Beverin är butikschef på Akademibokhandeln i Jönköping och har varit i bokbranschen i 20 år och han tycker att det var en större grej för 15 år sedan.
– I och med e-handelns intåg så kan du alltid köpa och det är alltid rea, någonstans varje dag, säger Per och menar att vi är härdade inför rean. Förr beställde folk böcker innan rean ens hade dragit igång och kring 1500 beställningar var inte ovanligt.

En butik för alla
Det kommer finnas mycket att välja på, böcker för alla smaker. Romaner, biografier, receptböcker och trädgårdsböcker med mera.
– Det finns något för alla. Fördelen med att gå in i en bokhandel är att det finns något för alla, säger Per och tror att det är därför som bokrean är så stor.

Mest folk är det under morgontimmarna, då köerna är längst, vid den här tiden brukar det även finnas speciella erbjudande för medlemmarna. Den senaste veckan har de fått in 21 pallar med böcker. En del titlar går snabbt, beroende på efterfrågan och mängd, menar Per, men många böcker finns kvar ett par veckor framöver.

Per Beverins 4 bästa boktips på rean
Lars Kepler, Kaninjägaren
Leif GW Persson, Kan man dö två gånger?
Elena Ferrante, Min fantastiska väninnna och Hennes nya namn.

800px-LA2_bokrea_2009_Bokskotten

Charlotte Göransson

G-BVQ5VFQ7W4