Anna Persson och Charlie Cramer laddar inför premiären av sitt egna radioprogram. Foto: Alexander Bernström

De hittade inga praktikplatser på någon av Sveriges Radios lokalstationer och en av dem hade planer på att hoppa av utbildningen. Nu väljer Charlie Cramer och Anna Persson att göra precis som de vill. De gör ett eget radioprogram, Radio Precis.

När journalisteleverna Charlie Cramer och Anna Persson på Södra Vätterbygdens folkhögskola skulle söka praktikplats till sin 12 veckor långa praktik märkte de snabbt att det inte skulle bli lätt att hitta någon.

Vi hade båda praktikplatser fyra veckor i början, men de åtta sista hade vi inget, berättar Anna Persson.

Hennes klasskompis Charlie hade planer på att hoppa av utbildningen, ingen redaktion ville ju ändå ha henne på sin station. Men, så kom de på idén att göra ett radioprogram själva och sända från skolans studio istället.

Redan när vi började i ettan pratade vi om att sända radio ihop. Så kom den idén tillbaka och då valde vi att köra på den, säger Charlie.

Allt ska skötas av dem själva, teknik, manus och gästbokning. Men det ser de bara som positivt.

Eftersom vi gör allt själva så tror jag att vi lär oss minst lika mycket som de som är ute på stationer. Om inte ännnu mer, säger Anna.

Och efter lång planering är det nu klart. I eftermiddag klockan 16.00 går Radio Precis ut i etern via lokalradion, Radio Vättervåg. På onsdagseftermiddagar och fredagsmorgnar kommer programmet sändas, en timme per sändning och så kommer det att vara i åtta veckor framöver.

Det kommer att vara två helt skilda program. På eftermiddagarna är det mer inslag och olika ämnen som diskuteras, medan det på morgonen är mer en talkshow, förklarar Anna.

På onsdagar ska vi vara ensamma i studion och fredagarna ska vi båda vara programledare för att kunna föra mer diskussioner oss emellan, säger Charlie.

Charlie Cramer (vänster) och Anna Persson (höger) satsar på eget radioprogram.

Först ut i sändning är Charlie. Det är en märkbart nervös programledare som sitter och filar på det sista inför premiären.

Det är väldigt nervöst, framförallt för att läsa prator inför inslagen, det är jag inte så bra på.

Klockan 17 vet vi precis hur det har gått. Då har Charlie och Anna sänt det första Radio Precis.

G-BVQ5VFQ7W4